Salut, lucrez la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti şi am experienţă de lucru cu publicul în domeniu de peste 20 ani.
Activitatea mea în domeniul astronomiei constă în observaţii astronomice, prezentări pentru public şi în şcoli, plus articole de astronomie în diverse reviste şi câteva site-uri.
Puteţi afla şi mai multe despre astronomie de pe următoarele site-uri: http://www.astro-urseanu.ro/ şi https://sonkab.com/
Ţin cursuri de astronomie la Observatorul Astronomic şi Fundaţia Calea Victoriei. Am mai scris articole pentru TechSchool, revista Terra Magazin şi în colaborare cu Mona Constantinescu am conceput si realizat site-ul astronomic.ro (care nu mai există, nu îl căutaţi).
La început, de la sfârşitul lui 1996, am făcut desene şi observaţii vizuale (adică foloseam ochii şi telescopul/luneta), dar am continuat cu imagini. O parte din observaţiile mele vizuale se găsesc la rubrica de observaţii/desene.
Între 1996 şi 2003 am observat vizual stele variabile, observaţiile (estimările de magnitudine) fiind trimise la AAVSO – The American Association of Variable Star Observers. În acea perioadă am făcut mai mult de 10.000 de observaţii. Dacă nu mă crezi, iată dovada. Codul meu de observator este SBX.
Din decembrie 2001 şi până în 2016 am redactat (împreuna cu alţi colegi) revista electronică de astronomie Vega. Găseşti arhiva aici.
În 2005 am fost printre primii oameni care au descoperit o furtună de praf pe Marte. Dacă nu mă crezi, iată link, dar aceasta nu este o mare realizare: pur şi simplu s-a întâmplat să observ eu atunci. Observaţiile au fost trimise la ALPO – The Association of Lunar & Planetary Observers.
Din primăvara lui 2014 fac observaţii astronomice cu telescoapele de 0,38 şi 0,5 m în diametru al Institutului Astronomic al Academiei Române. Am utilizat direct în observaţiile astronomice telescoape de până în 1 m diametru (cel de la Pic du Midi fiind cel mai mare, în colaborare cu Mirel Bîrlan şi Alin Nedelcu). Cel mai mare telescop operat de la distanţă a fost Isaac Newton Telescope de 2,5 m în diametru (în colaborare cu Ovidiu Văduvescu şi Marcel Popescu).
Pe 27 iunie 2015 am observat timp de câteva zile erupţia găurii negre V404 Cygni, un obiect aflat la aproximativ 8000 de ani lumină depărtare. Dacă nu mă crezi, iată dovada. Eu consider că acesta este cel mai spectaculos eveniment astronomic la care am asistat.
În septembrie 2018 am publicat o carte de astronomie pentru copii la editura Nemi, intitulată „Ghidul micului astronom prin Univers”. În 2021 am publicat la editura Nemira cartea de astronomie „O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică. În 2023 am publicat la editura Nemira cartea de astronomie „Universul exotic. Carte de relaxare astronomică”.
Din 2015 şi până la data de 1 martie 2020 am ţinut 94 de prezentări de astronomie la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti.
O lista a articolelor ştiinţifice în care sunt autor sau co-autor se găseşte la NASA Abstracts (unde puteţi găsi pe oricine are articole ştiinţifice în domeniu).
Scrie despre astronomie pe site-urile: www.astro-urseanu.ro şi www.sonkab.com.