Dacă vă pregătiţi de concediu sau deocamdată doar visaţi o excursie prin Europa, sunteţi invitaţi să vă inspiraţi din propunerile noastre. Cele patru întâlniri prezintă câte o zonă a Europei cu oraşe mai mult sau mai puţin celebre, în care construcţii din diferite epoci punctează câte un capitol istoria arhitecturii.
1. ISTANBUL – ATENA – ROMA
Pornim din Istanbul spre Atena – via Bodrum – încercând să descoperim vestigiile arhitecturii antice, dar şi farmecul insulelor greceşti.
În Italia, după ce trecem în revistă comoara istorică de la Pompei, ne oprim mai mult în Roma, oraş ale cărui monumente acoperă toată istoria arhitecturii. Un alt oraş-muzeu care nu trebuie ratat este Florenţa, iar micile comori toscane – Pisa, Siena, San Giminiano – merită un ocol în drumul spre faimoasa Veneţie. Pentru cei care aleg shoppingul la Milano, recomand măcar o vizită pe acoperişul Domului, unde pot admira incredibile detalii gotice, dar şi panorama oraşului.
2. BARCELONA – PARIS – BRUXELLES
Barcelona este un oraş unic, în care oricine poate găsi ceva pe sufletul său: capodoperele lui Gaudi, zona gotică sau moştenirile arhitecturale lăsate de Expoziţia Universală din 1929 şi Olimpiada din 1992. Pentru a înţelege mai bine viaţa oraşului, nu rataţi o plimbare pe Rambla şi o paella cu sangria…
Cu un mic ocol prin Valencia, Madrid, Bilbao, trecem în Franţa. Parisul este următoarea destinaţie importantă, cu monumente faimoase şi muzee care expun opere de artă impresionante. Turnul Eiffel – simbolul oraşului, muzeul Luvru sau Catedrala Notre Dame sunt cele mai cunoscute obiective culturale din Europa, dar căutăm şi alte bijuterii arhitecturale ascunse, cum sunt şi staţiile de metrou în stil Art Nouveau sau Sainte Chapelle.
Pentru pasionaţii stilului Art Nouveau, dar nu numai, propun măcar un week-end la Bruxelles.
3. LONDRA – AMSTERDAM – BERLIN
O plimbare cu vaporaşul pe Tamisa poate fi o primă întânire cu celebrele construcţii londoneze: Parlamentul şi Big Ben, London Eye, Galeriile Tate, Catedrala St. Paul, noua primărie sau London Bridge, dar şi cu silueta noilor zgârie-nori din plan mai îndepărtat. Glasgow este o destinaţie de neratat pentru cei care doresc să cunoască mai de-aproape opera lui Charles Rennie Mackintosh.
Amsterdam-ul, supranumit şi Veneţia Nordului, este unic datorită caselor înguste înşiruite de-a lungul canalelor, datorită muzeelor sale, dar şi bicicliştilor care împânzesc străzile…
În Germania vizităm mai multe oraşe pornind din Berlin, unde descoperim istoria şi monumentele celor două părţi ale oraşului şi explozia arhitecturală din ultimii ani. Frankfurt, Stuttgart, Ulm şi Muenchen sunt alte destinaţii culturale care îmbină armonios construcţii vechi şi noi.
4. VIENA – PRAGA – BUDAPESTA – BUCUREŞTI – BALCIC
Viena păstrează eleganţa imperială, chiar dacă alătură stiluri de o mare diversitate: gotic, baroc, neoclasicism, Sezession, modernism sau contemporan. Multe din fostele palate vieneze sunt astăzi muzee de artă, care găzduiesc opere celebre.
Praga este supranumită şi oraşul de aur, datorită strălucirii speciale a faţadelor şi a acoperişurilor în lumina de apus. După o plimbare prin centrul vechi, trecând peste Vltava pe podul Carol, se urcă pe străduţe întortocheate la măreţul castel praghez.
Budapesta s-a format prin unirea a două oraşe – Buda şi Pesta – aflate pe malurile Dunării. Castelul Buda, Bastionul Pescarilor şi catedrala gotică domină oraşul din zona deluroasă. Vechea Pesta se întindea pe un teren plat, parte a oraşului dominată azi de clădirea Parlamentului. Podurile peste Dunăre sunt şi ele monumente şi simboluri ale capitalei Ungariei.
In România traversăm Transilvania cu scurte opriri în Oradea, Sibiu, Braşov şi Sinaia. Bucureşti-ul este un oraş eclectic cu un farmec aparte pentru turiştii străini, dat tocmai de varietatea mare a stilurilor arhitecturale din zona centrală.
Am păstrat pentru final istoria şi arhitectura Balcicului, o impresionantă dovadă de iubire pentru loc, natură, tradiţii, dar şi pentru urmaşi…