Vă propunem să ne bucurăm de frumuseţea culorilor şi varietatea texturilor la un atelier de pictură la care să experimentăm patru tehnici noi, pe diferite suporturi şi să cunoaştem curente celebre din istoria artei.
Vom afla cum au luat naştere, cum au fost primite de public şi de mediul artistic şi ce au însemnat mai târziu în timp patru mari curente artistice: Art nouveau, Pointilismul, Cubismul şi Expresionismul. Căutăm să înţelegem ce este propriu fiecărui curent, care sunt canoanele stilistice care duc la rezolvările finale, ce este inovaţie şi ce este tradiţie în fiecare.
Pornim de la înţelegerea noţiunilor de bază despre stilurile prezentate şi dobândim cunoştinţe de desen, culoare şi compoziţie.
Ca să deprindem tehnici noi de lucru, la fiecare întâlnire suportul pe care vom picta va fi diferit. Vom afla cum pregătim (tratăm) suportul respectiv şi care sunt paşii realizării unei picturi când vrem să decorăm un obiect de sticlă, lemn, ceramică sau pânză.
Vom lucra cu pastel, cărbune, pensoane, peniţă şi vom studia ce înseamnă o lucrare “corectă” din punct de vedere cromatic, compoziţional şi stilistic. La final, vom avea patru obiecte frumos pictate ce ne pot decora casa sau pot fi oferite prietenilor.
Ce vom studia la cele patru întâlniri ale atelierului de pictură:
1. Pictură pe pânză sau carton pânzat
Ne vom familiariza cu tehnicile şi materialele de pictură pe pânză, vom dobândi noţiunile necesare obţinerii unei compoziţii armonioase (încadrarea în pagină, etapele lucrului, schiţa – desen- culoare) şi vom experimenta amestecul culorilor pentru o lucrare plină de expresie plastică şi veselie creatoare, aşternute exploziv pe panză. :)
2. Pictură pe lemn
Cu noţiunile despre compoziţie şi culoare proaspăt exersate, vom decora un obiect de lemn, respectând şi învăţând noi paşi şi tehnici necesare pentru a lucra pe un astfel de suport.
Rezultatul acestui atelier se va concretiza într-un obiect decorativ din lemn, imaginat şi realizat de noi, perfect pentru a ne personaliza decorul locuinţei cu ceva făcut cu propriile mâini sau pentru a fi dăruit oricui ştim că îl va aprecia.
3. Pictură pe sticlă
Am văzut cu siguranţă fiecare dintre noi multe lucruri frumoase din sticlă pictată: fie icoane, fie obiecte decorative sau de uz casnic împodobite cu această tehnică.
Alegând un model potrivit, vom face împreună toţi paşii care să ne conducă către o reuşită pictură pe sticlă.
4. Pictură pe ceramică
Continuăm cercetările noastre în decorarea diferitelor suprafeţe suport şi pictăm o mască de ceramică, adaptându-ne la acest material şi valorificând toate cele acumulate până acum despre pictură şi compoziţie.
…
foto:
James N. Lee – “At the Easel”
preluata de aici: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:James_N._Lee_(1873%E2%80%931911)_-_At_The_Easel.jpg