Ştii deja unde pleci în concediu vara asta? Pune pe lista cu ”de văzut neapărat” următoarele cinci locuri despre care lectorul Raluca Mocanu ne-a povestit cele mai interesante detalii:
Pompei
Multe picturi descoperite acolo au fost cenzurate în secolul al XIX-lea. În sit, imaginile considerate deranjante pentru gustul epocii au fost acoperite cu mortar. Operele de artă de acelaşi tip, depozitate în muzeul din Napoli, au fost încuiate într-un cabinet secret la ordinul regelui Francisc I şi accesibile doar “oamenilor maturi cu calităţi morale respectabile”. Acest cabinet a fost redeschis permanent abia în anii 2000.
Atena
Templele greceşti erau policrome, nu aşa sobre cum le cunoaştem astăzi. Pe Parthenon testele au evidenţiat urmele unor culori intense, cum ar fi roşu, albastru sau verde. Sculpturile extrase din Parthenon şi duse de Lordul Elgin în Anglia păstrează foarte puţine urme de culoare, în schimb. Ele au fost curăţate în repetate rânduri, agresiv, în spiritul ideeii că erau la origine de un alb imaculat.
Castelul Carcassone
Cetatea a fost în evul mediu centrul credinţei catare, considerată erezie de către papalitate. Contra ei a pornit singura cruciadă purtată pe teritoriu european. Predarea castelului, după două săptămâni de asediu, este pictată în manuscrisele din epocă.
El Escorial
Instrucţiunile lui Filip al II-lea către arhitectul Toledo la construirea mănăstirii “El Escorial“, de peste 500 de ani necropola monarhiei spaniole, au fost simple. Monarh absolutist, Filip a dictat: “Vreau simplitate în construcţie şi să transpară un aer sever, indiferent din ce parte va fi privit. Vreau să emane aristocraţie, fără aroganţă, şi maiestuozitate, fără ostentaţie”. Pe lângă scopurile şi destinaţiile sale iniţiale, Escurialul a ajuns cu timpul un imens muzeu de artă care, paradoxal, adăposteşte între zidurile sale reci şi sumbre numeroase capodopere ale geniului uman.
Casa Mila
Arhitectul Gaudi a gândit la casa Mila un sistem original de susţinere. Casa este precum un organism viu care poate fi adaptat uşor viitoarelor cerinţe. Apartamentele pot fi reîmpărţite, unite, micşorate sau eliminate total, lăsând tot spaţiul etajului liber. Conceptul de plan deschis este expus de Gaudi cu peste 20 de ani înainte de timpul său. Această flexibilitate a permis ca etajul principal să fie de-a lungul timpului apartament de locuit, spaţiu de birouri, sală de bingo şi astăzi spaţiu expoziţional.
Vrei mai multe poveşti? Te aşteptăm la cursul Mari capodopere ale arhitecturii. Cu siguranţă îţi va deschide pofta pentru călătorii. :)