La ce vă gândiţi când spuneţi Europa? La o istorie ce se scrie de mii de ani, la o cultură a miturilor, consonanţelor şi clivajelor sau la o lume ce se proiecteză permanent între un trecut fabulos şi un postmodernism, ce pare să nu-i mai recunoască hegemonia culturală?
Iată câteva idei pe care le asociem, mai în gluma mai în serios, atunci când ne gândim la diverse momente din istoria sau cultura europeană. De prea multe ori, pierduţi în logica complicată a diverselor evenimente, stiluri sau epoci aproape că uităm de un concept veşnic prezent, ce face parte din structura noastră mentală şi afectivă: spiritul Europei. Căci Europa nu este doar un continent, ea este şi un construct cultural, ce s-a format de-a lungul timpului; a-i studia trecutul dintr-o perspectivă pur evenimenţială echivalează cu ratarea unui adevărat mozaic al legendelor, imaginilor şi scrierilor diverse ce este încă viu.
Vă invit, aşadar, să descoperim împreună nu doar istoria unui continent ci şi acele idei, cuvinte, gusturi, imagini şi reprezentări care care au dus la naşterea unui spirit mereu viu şi în permanentă schimbare, cel al culturii europene. Călăuze ne vor fi scrierile, sculpturile şi picturile din diverse epoci, nu vom uita nici de muzica timpului sau de acele evenimente, personaje sau reprezentări artistice care i-au uimit sau i-au scandalizat pe străbunicii noştri. Scopul atelierului este acela de a oferi o imagine de ansamblu asupra diversităţii culturale europene, de a înlesni înţelegerea unor epoci istorice dintr-o perspectivă literară sau artistică şi, nu în ultimul rând, de a discuta relaxat despre o istorie culturală ce ne pare, uneori, atât de îndepărtată.
Temele celor opt întâlniri sunt:
1. Când zeii erau precum oamenii. Antichitatea şi naşterea unui ideal.
2. Surâsul îngerilor şi misterul licornilor. Evul mediu între religios şi fantastic.
3. Descoperirea eului şi a trupului. Umanismul, Renaşterea şi Reforma
4. Umbrele şi luminile Barocului. Paradoxurile modernităţii.
5. De la Rococo la ghilotină. Revoluţia franceză schimbă faţa Europei.
6. Către o nouă sensibilitate – secolul XIX. Cultura se democratizează.
7. O lume în mişcare – secolul XX. Avangarda, războiul, noile paradigme istorico-culturale. Totul este permis?
8. Noile mitologii. Fascinaţia infinită a bătrânului continent sau sfârşitul unei hegemonii culturale?