Incursiune în Modernitate: literatură, muzică, artă şi filosofie
 

Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de vineri, în intervalul 19:00-21:00.

Ca o continuare (independentă) a celorlalte cursuri scurte despre istoria şi teoria culturii, doresc să vă invit la o serie nouă de conversaţii tematice, de data asta despre conceptul de modernitate. Mai întâi îl vom defini. Apoi ne vom aşeza în preajma unor personalităţi şi opere ce au impus modul de gândire al modernităţii. Beneficiul direct, în afara culturii generale aprofundate, este adaptarea la realitatea veacului în care trăim prin calificarea unui punct de vedere obiectiv.

1. Privire de ansamblu – Asociată cu noţiunea de progres accelerat, modernitatea comportă o definiţie mai complexă de atât, fireşte. Poate că prima chestiune pe care ar merita s-o aducem în discuţie este periodizarea. Apoi spaţiul de desfăşurare. Odată stabilit cronotopul, ne putem aventura într-o încercare de circumscriere critică a conceptului. Teoria culturii ne va livra materialul cel mai potrivit pentru a ne construi o idee.

2. Literatura – Inevitabil vom proba modernitatea unor autori. Programul expresionist este alegerea mea pentru acest subcapitol. Pentru motivul limpede că autorii care pot fi recunoscuţi în acest curent ştiu încă să îndatoreze fiinţa umană lucidităţii.

3. Muzica – un singur nume: Franz Schubert. Şi o singură misiune: aceea de a dovedi că geniul există indiferent de epocă şi de denumirea pe care o poartă epoca. La care se adaugă, bineînţeles, o nedumerire (soluţionată): cum voi putea face asta în doar două ore?

4. Arta – Pentru că nu văd rostul enumerării şcolăreşti de stiluri şi curente, voi încerca să fiu onest, oferind ocazia pentru o singură analiză vizuală: cea a interioarelor lui Edward Hopper. Ca să fie mai uşor de reţinut spleenul lui Hopper, o să-l contrastez cu una dintre teoriile galbenului, culoare a idealului la Van Gogh.

5.Filosofia – S-a vorbit vreodată îndeajuns despre Nietzsche? Pesemne că nu. De aceea o vom face şi noi. Bibliografie: Friedrich Nietzsche – ”Ştiinţa voioasă”, cartea a III-a, secţiunea 125.

Sursă foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Hopper#/media/File:Edward_hopper_chop_suey.jpg


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!