Senzaţii, percepţii, texturi – sau despre cum alegem un spumant de calitate
 

Spumantele fac din ce în ce mai mult parte din vieţile noastre şi nu numai în momente în care sărbătorim ceva anume. Se bea Cava începând de la primă oră în cadrul unor matinaluri de la radio, se dă şampanie la pahar în localuri chic de pe Calea Victoriei deschisă tot sezonul estival, ba chiar şi DJ-ii învârt şampanie în pahare la fel de abil cum învârt la platane pe la unele festivaluri de mare renume de pe la noi. Iar degustările de licori bahice din cârciumile care se respectă se deschid fără doar şi poate cu un spumant bun care să trezească papilele.

Uşor, uşor, iată cum clasa de mijloc autohtonă se desprinde din mrejele vinului spumos sau de paharele tip flaut în care, pe lângă bulele indecise, pluteşte frivol o zmeură sau o căpşună.

Dar care este povestea din spatele fiecărui tip de spumant, de ce diferă atât de mult între ele la miros, gust, senzaţii şi texturi îmi propun să vă dezvălui în atelierul de la Fundaţia Calea Victoriei unde, aşa cum v-am obişnuit, pornim în călătorii inedite pentru a descoperi vinuri din toată lumea.

Ce ne propunem:

  • Să aflăm cum ajung bulele în sticlă. Carevasăzică metodele prin care se produc spumante, vinuri efervescente, petiante si vinuri spumoase – pentru ca totul porneşte de la metoda de producţie. Aici vorbim despre diferenţele dintre Asti, Prosecco, Sekt, pet nat, Crémant şi şampanie.
  • Să facem o o incursiune în vastul domeniu al apelaţiunilor – locurile de unde provin spumantele discutate mai sus şi cât de mult influenţează produsul final. Aici discutăm despre terroir. Degustăm un spumant în care, la fel ca la orice vin de calitate, degustăm locul din care provin strugurii respectivi, cu influenţele climatice, diferenţele de temperatură, microclimatele, inclinaţia pantelor, stilurile de producţie, dar şi cultura şi tradiţia locului respectiv.
  • Să vedem ce înseamnă un spumant de calitate şi raportul calitate-preţ: cât ne costă sa ne răsfăţam cu ceva bun atunci când este sau nu o ocazie specială.
  • Să lămurim o dată pentru totdeauna de ce nu putem spune tuturor spumantelor şampanie, dar, în acelaşi timp, putem spune cu mâna pe inimă şi pe portmoneu că există spumante de calitate extraordinară şi în afara regiunii Champagne din Franţa. Până la urmă, alegerea unui spumant ţine de gust, buget, dar şi de aspectul hedonist al vieţilor noastre: cât de mult ne place să ne răsfăţăm simţurile.
  • Să găsim asocieri culinare potrivite – spumantele sunt, poate, cele mai versatile vinuri atunci când vine vorba de asocieri culinare. De aceea sunt preferatele multor chefi din restaurante de top din toată lumea. Gândiţi-va la sushi, preparate sofisticate cu fructe de mare, stridii, caviar – până la banalii şi savuroşii cartofi prăjiţi sau pur si simplu un unt bun pe o felie de pâine artizanală proaspăt scoasă din cuptor.
  • Să degustăm spumante variate, produse prin metode diverse, provenite din zone diferite ale lumii. Să simţim diferenţele organoleptice dintre tipurile de spumante.

Haideţi, deci, să explorăm împreună aceste vinuri, sa fim mai conştienţi de ce şi cum simţim, la aici şi acum. Degustările de spumante nu trezesc doar papilele, ci şi întregi universuri de senzaţii, emoţii, gânduri, posibilităţi.

Sursă foto: https://www.pexels.com/photo/a-bottle-of-champagne-surrounded-by-glasses-5379876/


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!