Ştefan Bârzu
 

Sunt doctor în filosofie la Universitatea din Bucureşti, specializat în hermeneutică şi antropologie filosofică şi lector asociat al UNTAC, unde predau filosofie şi estetică. Aceste repere academice derivă nu atât dintr-o dorinţă de specializare, cât dintr-o pasiune pentru probleme ale faptului de a fi om: expectanţa, anxietatea, tăcerea, impacientarea, speranţa. Punctul focal al acestei pasiuni rămâne, fără îndoială, labirintica existenţială a operei autorului danez Søren Kierkegaard. Sunt printre altele cercetător al The Søren Kierkegaard Research Centre, Universitatea din Copenhaga, unde cercetez sursele şi aspectele teologice ale operei Kierkegaardiene. De altfel am fost membru junior de cercetare la Universitatea din Tübingen, CIIS (Centre for Interdisciplinary and Intercultural Studies).

În extinderea formaţiei mele filosofico-teologice, am lucrat ca asistent de cercetare într-un proiect axat pe studiul construcţiei identitare în spaţiul românesc în raport cu patrimoniul naţional. Cercetarea mea a fost una exploratorie, căutând sursele ideologiilor teologice din spatele noilor discursuri cu implicaţii identitare din România ultimilor ani. Ba mai mult, ca punct de excentricitate maximală, am lucrat ca cercetător într-un proiect de grafologie, găzduit de Istituto Grafologico Internazionale G. Moretti.

Poate că toate acestea nu converg într-o formulă intelectuală omogenă, bine definită şi încheiată, însă îşi găsesc sursa în aceeaşi pasiune care ocheşte, mereu, un punct fix: hăul căscat al faptului de a fi om. În întâlnirile noastre, deci, nu vă veţi întâlni atât cu lecturile şi cercetările mele, cât, mai curând, cu pasiunea cu care acestea sunt navigate.

Iată şi câteva mostre:


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!