Reactionam cand citim. Ne place sa radem. Ne identificam cu personajele. Avem si noi o poveste de spus! Atunci cand ne “prinde” lecura, uneori autorul pare sa se desprinda din carte, sa capete voce, personajele par sa se insufleteasca, sa prinda viata, sa se deruleze in imaginatia noastra in succesiuni de secvente care parca sunt rupte dintr-un film.
Si brusc ne fuge mintea la altceva. La ce? Am si eu o poveste de spus, am trait si eu o poveste similara, cunosc si eu pe cineva care reactioneaza ca personajul “X”, si astfel se naste un dialog interior cu autorul.
Chiar daca Jerome Klapka Jerome a construit romanul satiric “Trei intr-o barca (fara a mai socoti si cainele)” din povestiri pline de umor petrecute spre sfarsitul secolului XIX, cititorii de azi pot descoperi comportamente umane general valabile. Si, daca asta nu ne spune nimic, putem observa ca hachitele omului, ciudateniile, obiceiurile, capriciile, reactiile, atitudinea fata de lucruri marunte, mofturile, suspiciunile, etc… sunt lucruri pe care le intalnim si astazi, si pe care le vom identifica mereu in jurul nostru si chiar la noi insine.
“Trei intr-o barca (fara a mai socoti si cainele)” e povestea unei calatorii pe fluviul Tamisa, de la Londra la Oxford, pe care Jerome o face impreuna cu cainele Montmorency si prietenii sai: George si Harris, cu scopul de a se odihni. Jurnalul de bord spune adevarul despre cele intamplate pe parcursul calatoriei celor patru.
La aceasta intalnire, actrita Smaranda Caragea va propune sa lucrati impreuna la un spectacol lectura, sa dam viata personajelor din carte, sa spunem povesti, sa citim pasaje savuroase si apoi sa conturam tabloul situatiei in fata celorlalti, ajutandu-ne de expresivitatea corpului nostru.
Intalnirile seriei “Imblanzirea cartilor” sunt evenimente cu intrare libera, gandite pentru liceeni si studenti (14-20 de ani).
Partener in organizarea acestui eveniment este Libraria Bastilia, in al carei spatiu se vor desfasura intalnirile. Casa in care se afla libraria a fost construita in 1913, de arhitectul Spiridon Ceganeanu. Cele trei corpuri ale cladirii au fost locuite de fratii Petrascu: doctorul Vasile Petrascu, pictorul Gheorghe Petrascu si Nicolae Petrascu – directorul Revistei literatura si arta română.
Corpul de cladire in care functioneaza libraria a apartinut doctorului Vasile Petrascu.