Cetăţi şi castele din România
 

Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de vineri, în intervalul 19:00-21:00.

***Vă rugăm să menţionaţi la înscriere dacă doriţi să participaţi fizic sau online.

Cei care aleg să participe online vor primi cu o zi înainte de data începerii un link cu ajutorul căruia vor accesa cursul pe Zoom.us. 

Radu Oltean vă propune un curs nou despre cetăţile, castelele şi fortificaţiile de pe teritoriul României de azi. Subiectul este foarte vast, atât din punct de vedere al istoriei arhitecturii cât şi al istoriei militare. Aşa că va fi nevoit să facă o selecţie ale celor mai interesante tipuri de fortificaţii din diverse epoci.

Vom trece de la uriaşele incinte din epoca bronzului din Banat şi apoi prin fortificaţiile getice din epoca fierului. Vom discuta un pic şi despre cetăţile dacice cu arhitectură elenistică din Transilvania. Şi o scurtă privire asupra masivelor fortificaţii ce protejau oraşele romano-bizantine din Dobrogea.

Vom aminti pe scurt cetăţile timpurii construite de ţaratele bulgare pe teritoriul Munteniei. Şi cazul special al refolosirii castrului legiunii Gemina de la Alba Iulia (Bălgrad) de către o structură politică locală din sec 10-11.

Apoi vom face un salt tocmai la cetăţile timpurii de pământ şi lemn din primele secole ale cuceririi maghiare din Transilvania.

Vom insista mai mult pe epoca de aur a cetăţilor medievale, sec 14-15, din Ţara Românească, Moldova şi Transilvania. Cazul Moldovei lui Ştefan cel Mare şi a Ungariei (cu focus pe Transilvania, desigur) sub Matia Corvinul. Apoi, despre evoluţia fortificaţiilor sub impactul dezvoltării rapide a armelor de foc şi a deteriorării situaţiei politice din estul Europei în epoca lui Soliman Magnificul şi a dispariţiei Regatului Ungariei. Bisericile fortificate ale saşilor, un fenomen specific Transilvaniei, prin numărul mare de monumente şi de soluţii arhitecturale foarte diverse. Fortificaţiile oraşelor săseşti.

Castelul de la Gherla şi cetatea stelată de la Oradea, primele mari fortificaţii bastionare de tip italian din spaţiul Transilvan.

Mănăstirile lui Matei Basarab şi Brâncoveanu. Cucerirea austriacă a Transilvaniei. Marile cetăţi bastionare: Alba Iulia, Timişoara, Arad. Castelele residenţiale transilvane. Culele din Ţara Românească. Eventual două vorbe despre forturile din jurul Bucureştilor, ultimele fortificaţii de tradiţie veche (dacă mai e vreme).

Lectorul va încerca, pe cât posibil, să prezinte atât contextul politico-militar în care au fost construite toate aceste fortificaţii cât şi unele elemente arhitecturale specifice. Cu câteva studii de caz. Cum funcţionau cetăţile. Garnizoane, aprovizionare. Iobagii cetăţilor. Meşteri, arhitecţi. Dotarea cu armament. Fortificaţiile decorative din secolele XVII-XVIII.

Vom încheia cu câteva vorbe legate de situaţia patrimoniului istoric din România. Lăsarea în paragină versus restaurările dezastroase şi distructive. Poze, reconstituiri, desene, frumos, interesant!

Vă aşteptăm cu drag! :)

Ilustraţii de Radu Oltean


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!