Epoca lui Tudor Vladimirescu şi sfârşitul domniilor fanariote
 

Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de joi, în intervalul 19:00-21:00.

Date desfăşurare curs: 3 şi 10 octombrie.

***Vă rugăm să menţionaţi la înscriere dacă doriţi să participaţi fizic sau online.

Cei care aleg să participe online vor primi cu o zi înainte de data începerii un link cu ajutorul căruia vor accesa cursul pe Zoom.us. 

Vă propunem un curs inspirat din ultima carte a lui Radu Oltean, despre epoca lui Tudor Vladimirescu. Despre ultimii fanarioţi, epoca lui Pazvante Chiorul (dar care nu era chior în realitate), despre războiul muscalilor cu turcii şi cum ţările române au fost ocupate şase ani de ruşi, ciuma lui Caragea, care venea de la Istanbul şi despre oamenii din spatele acestor crâmpeie de istorie. Oameni care ne sunt mult mai apropiaţi ca spirit decât ne-am putea aştepta.

Cred că Tudor face parte din Top cinci al marilor eroi ai românilor. Comandantul pandurilor olteni a fost foarte promovat de către autorităţi, încă de la începutul veacului XX, dar mai ales în comunism. Aproape orice localitate din România are o stradă Tudor Vladimirescu”. Chipul său a ilustrat mai multe emisiuni de bancnote alături de Bălcescu sau Cuza.

Cu toate acestea lumea şi epoca în care a trăit e cvasinecunoscută în cultura populară. Mă refer la cea reală, nu cea promovată în literatura romantică sau cinema. E drept, filmele cu haiduci, atât comedii (Haiducii lui Şaptecai), cât şi drame (Iancu Jianu) au încercat să reconstituie oarecum acele vremuri. Dar nu a fost suficient. Şi revenind la cât de cunoscute sunt acţiunile militare şi politice ale lui Tudor am fost surprins să descopăr cât de neînţelese sunt. Practic nu există manual de  gimnaziu sau liceu în care autorii să dea dovadă de o înţelegere a fenomenului Tudor Vladimirescu şi 1821. Dacă eroi din istorie precum Mihai Viteazul sau Ştefan cel Mare mai pot trezi interes şi pasiuni, Tudor Vladimirescu a căzut într-un con de umbră. Deşi i se ridică noi şi noi statui, care mai de care mai urâte. Oamenii sunt plictisiţi de Tudor. Îl asociază cu propaganda comunistă. Şi nu e corect.

Am lucrat 3 ani şi am strâns material alţi 10 la cartea mea ”Din vremea lui Tudor”. Vreau să împărtăşesc cu cei interesaţi detalii legate de evoluţia acestei lucrări. Procesele de documentare, atât pentru text, cât şi pentru ilustraţii. Cum am ales să nu discut doar revoluţia din 1821, ci întreaga epocă (două decenii şi mai bine) care au precedat acel an. Despre influenţa cărţii lui Tudor Dinu ”Revoluţia greacă în ţările române”.

O să proiectez ilustraţii, hărţi, poze şi voi discuta pe marginea lor. Epoca aceea e fascinantă, ca un film western, dar din Balcani. În loc de cowboys, desperados, bandiţi, şerifi, soldaţi yankee avem arnăuţi, panduri, haiduci şi lotri, soldaţi muscali şi otomani, ispravnici şi zapcii corupţi. Sunt sigur că o să vă placă!”

Vă aşteptăm cu drag! :)


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!