Palate şi monumente deschise din Bucureşti: Povestea Hanului lui Manuc – conferinţă cu acad. Georgeta Filitti

Vă invităm duminică, 24 noiembrie, de la ora 11.00, la un nou eveniment din seria PALATE ŞI MONUMENTE DESCHISE DIN BUCUREŞTI, cu acad. Georgeta Filittisă descoperim împreună povestea Hanului lui Manuc, una dintre cele mai vechi clădiri din capitală, conservate foarte aproape de forma iniţială, simbol al vieţii citadine pline de voie bună, spaţiu cultural şi punct de reper pentru întâlniri economice şi politice cu mare însemnătate istorică.

Înainte de hotelurile din perioada modernă, hanurile erau spaţii multifuncţionale care adăposteau şi camere pentru drumeţi, de la cele mai elegante până la cele mai simple, saloane pentru întruniri politice sau de afaceri, curţi interioare unde se odihneau caii, uneori împreună cu drumeţii mai simpli, precum şi spaţii comerciale şi restaurante. Hanul lui Manuc păstrează mult din atmosfera Bucureştilor din prima parte a sec al XIX, un oraş plin de negustori şi târgoveţi, călători străini din zonele învecinate sau din ţări europene mai îndepărtate, un spaţiu extrem de pitoresc şi cosmopolit care poate funcţiona ca un ”vehicul” cu care putem călători în trecut, în perioada fanariotă în care acest monument extrem de valoros a fost construit.

Povestea Hanului lui Manuc începe în anul 1806, când acesta a răsărit pe meleagurile lui Bucur. Fiind construit ca niciun alt han din vremea sa, el s-a deosebit de celelalte hanuri-cetăţi prin arhitectura aparte. Întemeietor i-a fost Manuc Marzaian, mai bine cunoscut sub numele de Manuc Bei. Vestit negustor, diplomat şi hangiu, Manuc era considerat în acele timpuri drept unul dintre cei mai avuţi moşieri din Balcani. Manuc se stinge din viaţă în 1818. Soarta Hanului sfârşeşte în mâinile unei epitropii până când fiul său cel mare, Ioan-Murat, va putea gospodări singur averea familiei. În 1842, moştenitorul este nevoit să vândă Hanul din cauza construcţiei slăbite considerabil de către cutremurul puternic din 1838. Noul stăpân al hanului devine Dimitrie Iconomidis, zis Economu, care va deţine administraţia şi jumătate din Han. Cealaltă jumătate de Han este împărţită între Gheorghe Iconomidis şi Lambru Vasilescu.

Ulterior, Hanul lui Manuc ajunge să fie cumpărat de Vasilescu Lambru. În 1874, el va repara, transforma şi redenumi Hanul sub numele de “Marele Hotel Dacia” (Grand Hotel de la Dacie). Hanul devine astfel un adevărat centru comercial şi cultural al vremii, care găzduia prăvălii, întreprinderi, instituţii şi numeroşi călători străini. Va rămâne în proprietatea lui Vasilescu până în 1881, când este la un pas de a pierde Hanul din cauza datoriilor. În acelaşi an, Vasilescu îşi mărită fata cu Alexandru Baicoianu, boier de viţă şi magistrat, care, odată cu Hanul, preia şi ipoteca proprietăţii.

La începutul secolului XX hanul intră în proprietatea renumitei familii Cantacuzino, în a cărei grijă se află şi astăzi în persoana prinţului Constantin-Şerban Cantacuzino, actualul proprietar al hanului. Cu investiţii şi eforturi considerabile de recondiţionare din partea moştenitorilor familiei Cantacuzino, Hanul lui Manuc, unul dintre cele mai renumite obiective ale secolului XIX din Capitală, a prins viaţă iar, purtând cu el istoria de mai bine de 200 de ani. Hotelul, crama, restaurantul şi grădina de vară au fost restaurate după stilul rememorat din poveştile bunicilor, pentru a reda Hanului farmecul de odinioară – din vremea când faima sa trecuse dincolo de graniţele ţării datorită arhitecturii cosmopolite, mâncărurilor alese şi evenimentelor glorioase.

La final, participanţii se vor bucura de socializare, gustări, apă şi deliciosul vin oferit de Jidvei.

Proiectul PALATE DESCHISE DIN BUCUREŞTI este realizat cu sprijinul JTI şi JIDVEI.

Taxa de participare achitată pentru acest eveniment, în cazul în care nu mai puteţi participa, nu poate fi redirecţionată către un alt eveniment, având în vedere logistica, complexitatea şi specificul acestui proiect unic.

Având în vedere costurile logistice semnificative, la acest eveniment nu se aplică reduceri.

*** Vă rugăm să aveţi în vedere că la acest eveniment se vor face fotografii. Aşadar, prin înscrierea şi participarea la eveniment sunteţi de acord cu postarea acestora pe canalele noastre de social media, în scopul promovării.

Sursă info – https://www.hanulluimanuc.ro/

Cumpără »