Avem plăcerea să vă invităm în 18 ianuarie, sâmbătă, de la orele 11:00, la Casa marelui diplomat Nicolae Titulescu, unde în prezent îşi desfăşoară activitatea Fundaţia Europeană Titulescu. Casa pe care o vom vizita păstrează încă atmosfera interbelică, cu eleganţa dar şi decenţa unui mare om politic, fotografii de familie şi alte frumoase obiecte de decor care întregesc atmosfera.
Doamna acad. G. Filitti ne propune o incursiune în biografia marelui diplomat şi om politic român din perioada interbelică, ministru al afacerilor străine, fost preşedinte al Ligii Naţiunilor. N. Titulescu şi-a bazat întreaga activitate pe problemele majore, fundamentale, ale politicii externe a României. După instaurarea nazismului în Germania, dându-şi seama de pericolul pe care-l reprezenta acesta pentru România (ca şi pentru alte state europene), Titulescu a avut o activitate intensă pentru întărirea colaborării internaţionale, în interesul păcii şi securităţii europene.
Povestea marelui diplomat va fi prezentată în urma unei scurte incursiuni in istoria diplomaţiei româneşti, a figurilor marcante care s-au ocupat de bunele relaţii cu alte state, din perioada fanariotă şi până în perioada interbelică.
Totodată ne vom bucura să admirăm salonul Casei Titulescu, un spaţiu elegant, împodobit cu obiecte de epocă, cu vedere la Blvd. Kiseleff, spaţiu care în prezent găzduieşte reuniunile Fundaţiei Titulescu. Aici au loc întâlniri între diplomaţi, istorici, analişti şi cercetători români din domeniul relaţiilor internationale şi al relaţiilor diplomatice, atât din ţară cât şi din străinătate.
Din perspectivă arhitecturală şi artistică, vila este impozantă, realizată în stil academist francez cu elemente Art Nouveau. Ca program de arhitectură, se încadrează în categoria palat urban, abordată într-o manieră particulară de către high-life-ul din România, la cumpăna veacurilor XIX şi XX.
Compoziţional, arhitectura Casei Titulescu este apropiată de fastuoasele locuinţe proiectate de arhitectul Ion D. Berindey, în maniera stilurilor Louis XV şi Louis XVI, în sinteză cu elemente Art Nouveau. Din acest punct de vedere, cea mai semnificativă componentă este loggia rezolvată ca o galerie generoasă orientată spre Şoseaua Kiseleff.
La final, participanţii se vor bucura de socializare, gustări şi deliciosul vin oferit de Jidvei.
Proiectul PALATE DESCHISE DIN BUCUREŞTI este realizat cu sprijinul JTI şi JIDVEI.
Taxa de participare achitată pentru acest eveniment, în cazul în care nu mai puteţi participa, nu poate fi redirecţionată către un alt eveniment, având în vedere logistica, complexitatea şi specificul acestui proiect unic.
Având în vedere costurile logistice semnificative, la acest eveniment nu se aplică reduceri.
*** Vă rugăm să aveţi în vedere că la acest eveniment se vor face fotografii. Aşadar, prin înscrierea şi participarea la eveniment sunteţi de acord cu postarea acestora pe canalele noastre de social media, în scopul promovării.
Sursă colaj foto – site Fundaţia Europeană N. Titulescu