de la André Kertész la Jeff Wall, de la Georges Rousse la Erwin Olaf
Un curs care pune intrebari asupra modurilor in care vedem realitatea si raspunde prin posibile criterii de a analiza si de a grupa imaginile. O istorie complexa, putin teorizata, in care portrete, obiecte inanimate, imagini documentare si puneri in scena compun o cultura vizuala in permanenta evolutie.
Cursul nu va contine informatii tehnice, ci va provoca judecata estetica, curiozitatea si spiritul de observatie al participantilor, confruntandu-i cu imagini uneori ironice, alteori iritante, mereu suprinzatoare. Vom prezenta fotografi consacrati in arta contemporana, precum si debutanti ce se impun prin originalitate. Vom vorbi si despre creatiile video sau filmice ale marilor fotografi, despre targuri, galerii si muzee care expun fotografia, case de licitatii si colectionari.
Temele care vor fi prezentate/discutate in cele 6 ateliere sint:
1. Omul
Portrete, fizionomii exceptionale fara istorie. Chipuri obisnuite cu destine iesite din comun.
Corpul uman, perfect sau decazut, agresat sau iubind. Fotografia erotica. Corpul in context domestic sau urban.
Artistul ca propriul subiect.
2. Pictura
Fotografia ca un palimpsest al picturii.
Portrete, peisaje, naturi moarte, scene urbane sau rurale in care compozitia si lumina amintesc de curente picturale sau de tablori celebre.
3. Fascinatia ortogonalitatii
Fotografia de arhitectura, cea a cladirilor industriale, urbanismul galopant, scenografii ale strazii.
Universuri fictive, puneri in scena
Fotografia ce mizeaza pe artificial, in care artistul devine autorul complet al povestirii si al lumii in care aceasta se desfasoara, prin scenografii si interventii asupra imaginii.
4. Farmecul discret al cotidianului
Gesturi, obiecte, pete de lumina, fragmente de viata intr-o viziune inedita. Talentul fotografului exprimat prin cele mai simple subiecte.
5. Investigarea naturii
Intre curiozitate si virtuozitate tehnica, o cercetare a faunei si florei, cu o obiectivitate si un estetism mai mult sau mai putin asumate.
6. Inventatorii de imagine
Imagini create prin colaj, prin suprapuneri sau prin manipularea proceselor chimice fotografice. Noi moduri de a concepe perspectiva sau de a obtine fotogramele.