Concursul de jurnalism “Elevii dau news”: interviul Terapia prin Cultura
 

Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Primaria Municipiului Bucuresti si Televiziunea Antena 3 au organizat in perioada 9 aprilie-8 mai 2013, un amplu concurs de material de presa scrisa si televiziune, intitulat „Elevii dau News, la care au participat o serie de scoli si licee din municipiul Bucuresti. Scopul acestui concurs a fost dezvoltarea unor atitutini critice, selective si exigente cu privire la influenta mass-media asupra individului, precum si dezvoltarea competentelor social-civice-etice atat de necesare in formarea unei conduite morale. La sectiunea Presa scrisaelevele clasei a VII a F ale Liceului Teoretic International de Informatica, Tudorache Ana-Maria, Stanciu Ilinka si Checiu Eliza, avand ca prof. coordonator pe d-na Ramona Ardelean, au obtinut premiul al II lea cu interviul Terapia prin Cultura, luat d-nei Sandra Ecobescu, presedintele Fundatiei culturale Calea Victoriei.

Terapia prin cultura

Cultura de tip umanist poate deveni un fenomen terapeutic si salvator pentru societate. Aceasta este concluzia la care a ajuns dupa mai bine de 5 ani de activitate presedintele Fundatiei Calea Victoria, d-na Sandra Ecobescu.

Reporter: Stim ca ati infiintat o scoala bazata pe o oferta educationala diferita de cea traditionala – Fundatia Calea Victoriei, a carei presedinte sunteti. Pentru cine ati gandit acest proiect si ce gol vine sa umple in invatamantul romanesc?

S.Ecobescu: Proiectul acesta l-am gandit pentru tineri ca voi, pentru elevi si studenti, vrand sa umplem astfel un mare gol in cultura de formatie umanista.

Reporter: Ne puteti spune care sunt domeniile in care se pot initia tinerii?

S.Ecobescu: Este vorba de cursuri si ateliere foarte interesante si pasionante, despre care tinerii afla putine lucruri in scoala, axate pe urmatoarele domenii: Actorie si Cinema, Antropologie si Folclor, Istorie si Civilizatie, Dezvoltare Personala  si Psihologie, Filosofie si Retorica, Fotografie, Jurnalism si Comunicare, Limbi si Civilizatii Vechi, Muzica si Dans, Religie si Mistica, Scriere creativa si Literatura.

Reporter: Care credeti ca sunt beneficiile acestor cursuri pentru tineri?

S.Ecobescu: Cred ca prezentarea unor modele umane si profesionale poate contracara efectul, adesea negativ, al mass-media asupra tinerilor. Mai cred ca organizarea de cursuri si ateliere in care tinerii sa invete sa gandeasca, sa dialogheze, sa comunice autentic, sa se exprime si sa creeze sunt beneficii  de o important a vitala pentru orice tanar.

Reporter: Care e atmosfera in care se desfasoara aceste cursuri si cine sunt „profesorii”?

S.Ecobescu: Cursurile si atelierele noastre se desf asoar a intr-un spatiu prietenos, non-conformist si autentic interactiv, lectorii nostri fiind personalit ati ale vietii culturale – profesori, cercetatori si artisti din diferite domenii, care prezint a subiectele cat se poate de original si de carismatic. As aminti aici pe Neagu Djuvara, Vintila Mihailescu, Theodor Paleologu, Tiberiu Soare, Adina Nanu, Sebastian Grama.

Reporter: Credeti ca ne lipsesc elitele, modelele culturale?

S.Ecobescu: Nu cred ca ne lipsesc, ci doar ca sunt insuficient promovate. De vina sunt aici societatea de consum si mass-media care nu pun accent pe continut, ci doar pe forma, pe marketing, pe vanzare si consum.

Reporter: Ce vrea sa sugereze numele Fundatia Calea Victoriei?

S.Ecobescu: Am dorit sa sugeram ca exista o Cale a Victoriei personale prin contactul cu marile subiecte culturale si marile personalitati sociale.

Reporter: De ce credeti ca in societatea actual a cultura de tip umanist este neglijata si ce consecinte are acest fapt asupra mentalitatii noastre?

S.Ecobescu: Uf, ce intrebare inteligenta… neglijarea stiintelor umaniste e o chestiune mai veche, nefiind specifica doar tarii noastre. Ea incepe cu perioada de industrializare in care se pune accent pe sistematizare, automatizare si culmineaza cu acest cult al eficientei, specific societatii de consum. Cat despre efectele lipsei unei culturi umaniste in viata de zi cu zi, consider ca acestea sunt dramatice: incapacitatea de a te exprima coerent si articulat, de a relationa corect cu celalalt, uniformizarea gusturilor si opiniilor.

Reporter: Se poate vorbi in cadrul cursurilor si atelierelor fundatiei d-voastre de o terapie prin culta?

S.Ecobescu: Categoric, da. Initial credeam ca doar cursurile din zona de Dezvoltare Personal a au rol terapeutic, dar apoi am descoperit ca majoritatea cursurilor au acest rol deoarece te ajut a s a te exprimi si sa te adaptezi mai bine, adica sa integrezi mai armonios lumea din jurul tau. Da, cu siguranta cultura imprim a o stare de bine, o stare de sanatate mentala si sociala de care avem cu totii nevoie.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!