Pe harta orasului nostru supravietuiesc fragmente armonioase si putin cunoscute in detaliu. Promenada pe care o propunem va spune povestea cartierului Cotroceni si a zonelor invecinate.
Este vorba de un spatiu relativ recent al Bucurestiului. In evul mediu avem dincolo de ostrovul Sf. Elefterie, pe dealul Cotrocenilor, o resedinta domneasca ridicata de Serban Cantacuzino (1678-1688) si extinsa de Constatin Brancoveanu (1688-1712). Aceste case domnesti pentru oaspeti ai tarii sau ai familiilor domnitoare au fost adesea si un refugiu in fata orasului asediat sau a molimelor care dadeau tircoale Bucurestiului din alte vremuri. Resedinta a fost ridicata in jurul unei biserici cantacuzine mai vechi si apoi inconjurata de ziduri. In jur erau zone impadurite care se stingeau in baltacurile Dambovitei.
Modernizarea cursului Dambovitei la sfarsitul secolului al XIX-lea si eliminarea pericolului inundatiilor a insemnat un bun prilej pentru extinderea orasului catre dealul Cotrocenilor si nou infiintata Gradina Botanica a profesorului Dimitrie Brandza. Insa, desi cuprinsa administrativ de oras, aceasta zona nu a fost foarte populata. Granita vestica a orasului, un segment din ea, traversa pantele vestice ale dealului Cotroceni, catre mosia Grozavestilor. Asta pentru anul 1900.
Dupa primul razboi mondial, incepind cu anii 1925-1930 s-a conturat si cartierul Cotroceni, in preajma resedintei familiei regale. Apropierea de palat a dat de la bun inceput cartierului Cotroceni un statut de zona cosmopolita. Locuitorii au fost liberi profesionisti de nivel mediu si superior. Iar dintre acestia cei mai numerosi au fost medicii. A fost un adevarat cartier al lor deoarece in vecinatate se aflau deja, inca din primul deceniu al secolului XX, Facultatea de Medicina, Facultatea de Medicina Veterinara, Institutul Victor Babes dar si Societatea “Salvarea”.
Majoritatea caselor sunt construite in perioada interbelica, desi avem si cateva repere mai vechi in zona bisericii Sf. Elefterie Vechi. Promenada va avea ca punct de plecare Piata Operei cu povestea zonei si se va sfarsi in Parcul Izvor.
Traseul promenadei: intalnire in Piata Operei (trotuarul din fata Operei Romane), apoi promenada va continua pe strazile: Sf.Elefterie – Dr.Clunet – dr.Louis Pasteur – Vicol Tipeiu – M.Petrini – Dr.Grigore Romniceanu – Dr.Lister – Dr.I.Pasteur – Dr.N.Staicovici – Splaiul Independentei – Parcul Izvor.