Avem bucuria sa va invitam la primul eveniment din seria: “Mărturii româneşti peste hotare. Creaţii româneşti şi izvoare despre români în colecţiile din străinătate”. Ne propunem sa va prezentam un ambitios proiect initiat de Acad. Virgil Candea si continuat de fiica sa, dr. Ioana Feodorov, impreuna cu alti istorici, in prezent.
“Un patrimoniu fabulos, de sute de mii de piese create în spaţiul românesc aflate în întreaga lume, dă măsura perenităţii prezenţei noastre culturale. Zeci de mii de manuscrise, obiecte liturgice, bijuterii, broderii, portrete, statui, construcţii realizate cu veacuri în urmă, invenţii în domeniul tehnicii (cu brevete de atestare) semănate pe mapamond au fost inventariate de acad. Virgil Cândea. Despre această operă unică în lume vom sta de vorbă cu fiica acestuia, cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene, dna. Ioana Feodorov. În întâlnirile următoare vom prezenta comori româneşti din Grecia, Israel, Egipt, Franţa, Italia, Turcia, dialogând cu diplomaţi români acreditaţi în ţările respective.” – istoricul Georgeta Filitti
Prezentele culturale romanesti din strainatate atesta o efervescenta culturala a Tarilor Romane si o bogatie spirituala a unor personalitati pe care este bine sa le cunoastem, sa le cercetam in calatoriile, lecturile noastre si cu care ne putem mindri.
Evenimentul va avea loc simbata, 5 octombrie 2013, orele 11.00, la Hanul Manuc.
Subiectul extrem de complex si interesant va fi prezentat de istoricul Georgeta Filitti si dr. Ioana Feodorov – coordonatorul proiectului si totodata fiica regretatului academician Virgil Candea. Discutia va fi completata de un bogat material ilustrativ care atesta extraordinara valoare istorica a marturiilor romanesti de peste hotare.
…………………………………………………………………………..
Virgil Candea a urmat studii universitare la Bucuresti (Stiinte juridice – 1945 – 1949, Filosofie – 1945-1949, Teologie – 1951-1955), primind diploma de Doctor in Filosofie in 1970, pentru teza “Filosofia lui Dimitrie Cantemir“. Marturiseste ca nu a fost multumit de cursurile de la Facultatea de Filosofie, afectata de reforma invatamantului din 1948, motiv pentru care urmeaza Institutul Universitar de Teologie Ortodoxa, in perioada 1951-1955. Asa se numea fosta Facultate de Teologie, exclusa de comunisti din Universitate.
De asemenea, a fost profesor invitat la Institutul Universitar Oriental din Napoli (1965), Instiutul de inalte studii internationale din Geneva (1970), Universitatile din Beirut (1982), Strasbourg (1983) si “La Sapienza“ din Roma (1990).
Din 1993, a fost membru titular al Academiei Romane si membru corespondent al Societatii sud-est europene din Munchen (1990). A fost distins în anul 2001 de Ministerul Culturii cu “Premiul naţional pentru valorificarea şi promovarea patrimoniului naţional” pentru cele două volume. Profesorul Virgil Cândea a fost vicepreşedinte al Academiei Române.
Mentionam ca o importanta parte a bibliotecii si cateva obiecte care i-au apartinut lui Virgil Candea, au fost donate Bibliotecii Academiei, unde s-a infiintat o sala ce-i poarta numele. “Sala de lectura Virgil Candea cuprinde carti de istorie bizantina, medievala si sud-est europeana, de arta religioasa, Fondul Dimitrie Cantemir, volume despre umanismul romanesc, patrimoniul national etc.”
Imagine – Dimitrie Cantemir.