S-au incercat cateva definitii pentru realitatea numita in genere ”samanism” (Eliade, Czaplicka, Hultkrantz, Tomaskova si altii). Spun – in general – pentru ca e vorba in primul rand de un termen generic, o notiune umbrela sub care aflam o multitudine de traditii, tehnici spirituale (si nu numai), credinte etc.
O privire onesta asupra acestui fenomen religios trebuie sa aduca in lumina puterea de coeziune a persoanei samanului. Samanul este sacerdotul prin excelenta, purtatorul viu al unei traditii anume, este cel-ce-cunoaste-spiritele. Iar aceasta cunoastere nu este prea departe de o manifestare concreta a puterii ritualului. Poate mai mult decat oriunde, ritualul este masura priceperii samanului.
Pentru ca ritualul sa se desfasoare fara probleme, samanul trebuie sa stie sa recunoasca spiritele pe care le cauta sau pe care le intalneste in drumul transei sale. Acest lucru se va petrece intotdeauna gratie unei initieri. Introducerea novicelui in vecinatatea spiritelor nu-l va instraina niciodata pe acesta de comunitatea oamenilor. Ceremoniile de initiere sunt ritualuri deosebite de tot ceea ce va trai samanul de-a lungul activitatii sale vindecatoare.
Rivalitatea dintre samani face ca secretele initierii lor sa ramana, totusi, ascunse chiar si fata de cele mai staruitoare rugaminti ale etnografilor. Istoriile tainice despre puterile ursilor si ale tigrilor (animale protectoare ale samanilor) nu sunt cunoscute decat de catre samani si numai de catre ei. Avem acces, din fericire, la descrieri ale experientelor de transa care, chiar incomplete, ne redau fidel luptele cu spiritele potrivnice.
Un exemplu de rit initiatic cu totul aparte este ”ceremonia Ursului”, performata de samanii tribului nanai (confluenta fluviului Amur cu raul Ussuri).
„Dupa ce au stat o noapte intreaga in jurul unui mare foc, samanii mai batrani, invesmantati in blanuri de urs, pornesc in dimineata care se iveste inspre malurile Amurului. Acolo, in sunet de tobe si de clopotei..”
Urmarea povestii va veni cu siguranta intre 18 si 22 august, intr-una dintre cele cinci prelegeri despre fenomenul religios al samanismului:
Samanismul: initiere, extaz si gindire magica (18-22 august), din 18 August 2014