Ne-am facut prieteni noi printre liceenii din Bucuresti :)
 

Cu ajutorul doamnei profesoare Ioana Zlătoianu, am descoperit cativa liceeni talentati si studiosi de la Colegiul Tehnic “Anghel Saligny”, pe care i-am invitat sa participe gratuit la cursurile noastre. Feedback-ul trimis de Mădălina ne-a bucurat foarte mult, mai ales cand am aflat ca a textul, coerent, cu observatii interesante, a fost scris fara interventia vreunui adult. :) Felicitari, Mădălina, si te asteptam in continuare la cursuri!

“Mă numesc Bacriţă Mădălina, sunt elevă la Colegiul Tehnic “Anghel Saligny”, şi aş dori să vă împărtăşesc experienţa pe care am trăit-o ca participant la concursul “Faţade urbane”, coordonat de către doamna profesoară Ioana Zlătoianu.

Concursul s-a desfăşurat în două etape pe care participantii le-au parcurs. Mai întâi s-au ales cele mai bune lucrări, după care au fost expuse în cancelarie, unde au fost votate de către profesorii şcolii. Din fericire, lucrarea mea a primit cele mai multe voturi, fiind astfel desemnată câştigatoare a premiului întâi. Am fost premiaţi de către doamna coordonator cu instrumente pentru desen, iar premiul întâi a constat în două cursuri, unul de desen şi unul de portret, oferite gratuit de “Fundaţia Calea Victoriei”.

Aici am avut o experienţă de neuitat: am învăţat lucruri noi despre arta portretului de la lectorul Maria Irina Bălan.

La cursul de portret am întâlnit oameni talentaţi şi sensibili. Oameni cu experinţe de viaţă diferite şi cu vârste diverse, dar toţi având în comun aceeaşi pasiune pentru artă. Cu ajutorul doamnei profesoare am reuşit să ducem la bun sfârşit portretele lui Adonis si al lui Venus. După cum vedeţi, acestea sunt primele noastre portrete pe care am reuşit să le facem în prima oră de curs.

În a doua oră, tema pe care a trebuit să o respectăm a fost “Portret în culoare”, unde a trebuit să ne alegem un portret din creaţia unor diferiţi artişti, pe care să-l transpunem pe un carton mare. Mai întâi, toţi am făcut schiţa, după care, la sugestia doamne profesoare de portret, a trebuit să adăugăm culoare. Dânsa ne-a explicat despre îmbinarea culorilor şi cromatică, precum şi despre modul în care trebuie să le folosim ca să putem reda expresivitate portretului nostru. De asemenea, dumneaei ne-a ajutat foarte mult cu informaţii şi îndrumări, pentru a ne apropia şi mai mult de portretul dorit. Eu am ales-o pe Frida Kahlo, una dintre pictoriţele mele preferate.

În a treia oră, ultima din păcate, tema pe care am abordat-o a fost “Compoziţie cu portret”, unde a trebuit să decupăm diferite forme geometrice din ziare, cartoane colorate, şi să ne “jucăm” cu diversitatea tehnicilor pe care le-am acumulat pe parcursul cursului de portret, desen, pictură şi colaj.

Am învăţat tehnici noi, despre care nu ştiam. Am învăţat lucruri diferite, am acumulat informaţii, şi, chiar dacă am dispus doar de trei ore, aceastea au adus la îmbunătăţirea tehnicii mele, la o nouă perspectivă asupra artei portretului.

De asemenea, am mai participat la cursul de desen ale doamnei profesoare Teodora Vărzaru, de la care am acumulat informaţii despre arta desenului.

Prima oră pe care am avut-o a fost incredibilă, deoarece am fost surprinsă de diversitatea de vârste şi ocupaţii pe care oamenii din grupa de desen le aveau. M-a bucurat faptul că oamenii încă acordă atenţie la ceea ce le place şi că nu şi-au pierdut identitatea în mulţimea  preocupată mai mult de partea materială decât de cea spirituală.

Am învăţat cum să măsor şi cum să-mi coordonez simţul vizual mână-ochi. Am mai aflat cât de preţioasă este forţa liniei, ce inseamnă linia modulată şi cum poate să mă ajute să redau expresivitate desenului.

Am învăţat despre haşuri şi cum trebuie să le folosesc corect, despre tipuri de contrast, despre degrade-uri fine şi tonuri subtile.

În a treia oră, doamna profesoară ne-a invitat să pătrundem în lumea marilor artişti ai lumii, şi cu ajutorul unor fragmente să ne inspirăm din desenele lui da Vinci, Renoir, Rodin, Picasso, Van Gogh. Ne-a făcut să înţelegem diferenţele dintre desenul caracteristic picturii, cel al graficii, desenul de arhitectură sau cel al sculptorilor.

În timpul celei de-a patra ore, ultima, ne-am folosit de informaţiile acumulate în cele trei ore şi am încercat să facem schiţe după corpul uman, adică crochiuri. Mi s-a dezvolltat simţul artistic şi acum am încrederea că pot concepe o lucrare mai bună având toate tehnicile necesare învătate la acest curs al lectorului Teodora Vărzaru.

Îi mulţumesc foarte mult “Fundaţiei Calea Victoriei” pentru cursurile gratuite acordate, pentru ajutorul pe care mi l-a oferit în scopul dezvoltării laturii mele artistice. Îi sunt recunoscătoare doamnei Ioana Zlătoianu din Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” pentru că m-a ajutat şi m-a susţinut să ajung la această minunată fundaţie, unde am întâlnit oameni care vor să mă ajute şi mai departe ca să-mi dezvolt şi mai mult simţul artistic şi să merg pe acest drum al artei. Le multumesc celor două doamne minunate Teodora Vărzaru şi Maria Irina Bălan pentru tot sprijinul acordat pe parcusul orelor de desen şi de portret şi pentru toate îndrumările, informaţiile preţioase acumulate. Vă multumesc foarte mult pentru tot!


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!