Pe 28 septembrie, vă invităm la o nouă plimbare culturală în compania istoricului Georgeta Filitti. De data aceasta, ţinta expediţiei noastre va fi un oraş foarte apropiat de Bucureşti, dar puţin vizitat de turişti: Ploieşti. Cu un ghid carismatic şi erudit alături, vei descoperi că Ploieştiul are, de fapt, cu ce să-şi încânte vizitatorii. Pentru plimbarea noastră de sâmbătă, am ales trei locuri speciale despre care să povestim.
Urbea lui Caragiale şi Nichita Stănescu, a lui Doroftei şi a mii de petrolişti rămâne un loc privilegiat de vizitare. Începem cu trei repere mai puţin cunoscute; ele mărturisesc respectul localnicilor pentru trecut, pentru recrearea atmosferei de altădată. Adeseori, trecutul ne îngăduie să visăm. Periplul ploieştean înseamnă desprinderea, fie şi câteva ore, din cotidianul uneori prozaic şi monoton.
Primul obiectiv e Casa Aldea, cu o colecţie interesantă de mobilier şi pictură românească, adevărat model al stilului de viaţă din prima jumătate a secolului XX, pentru ploieşteanul mijlociu.
Colecţia de păpuşi, păstrată la Muzeul Judeţean, oferă o paradă a modei în miniatură, din Antichitate până în zilele noastre.
Ultimul popas îl facem la Casa Prodan; e un prilej să retrăim vremea fanariotă, cu pecetea ei de culoare, în intimitatea unei locuinţe negustoreşti îndestulate.
Transportul se va face cu autocarul. Întâlnirea iniţială va avea loc la ora 09.15 a.m., la Statuia Aviatorilor. De acolo vom porni, la 09.30, spre Ploieşti. Vă rugăm, nu întârziaţi. Ne vom întoarce în Bucureşti în jurul orei 14.30.
Participarea se va face pe bază de înscriere pe e-mail sau folosind formularul de înscriere şi achitând taxa de participare în avans, locurile sunt limitate.
Vă recomandăm să vă luaţi apă şi gustări.
imagine: Casa Prodan, Ploieşti, sursă: https://bit.ly/2HoHsG4