Vinurile Lumii Noi – Atelier de vară, cu degustare
 

Atelierul are loc la sediul fundaţiei.

Vă propunem un atelier nou despre vinuri, de data aceasta navigăm mental şi gustativ în afara Europei, în Lumea Nouă a vinului.

Deşi pare bizar, lumea vinului este împărţită în Lume Veche – adică Europa – şi Lume Nouă – tot ce nu este Europa. Lumea Nouă a adus o atitutudine mai relaxată faţă de vin, mai orientată spre consumatorii care vor vinuri uşor de înţeles, care să se bea imediat şi care să nu necesite tirbuşon pentru a desface sticlele. Vezi ingratul screwcap şi eterna întrebare: vinurile care se închid cu screwcap sunt de calitate? Şi vorbim aici despre revoluţia tehnologică pe care au adus-o în lumea vinului Australia şi Noua Zeelandă – de la cules mecanizat până la temperatură controlată în cramă.

Dar vorbim şi despre Statele Unite ale Americii care au intrat în atenţia consumatorului european odată cu Judecata de la Paris din 1976 când două vinuri californiene (un Chardonnay şi un Cabernet Sauvignon) au surclasat, la o degustare în orb, vinuri franzeşti de mare prestigiu la acea vreme, dovedind că nu numai Franţa ştie să facă vin.

Vorbim şi despre revoluţia viti-vinicolă din America de Sud, unde Chile şi Argentina au renăscut din cenuşa proprie pe la finalul secolului al XX-lea şi au devenit unele dintre cele mai sexy ţări producătoare de vin din lume.

Australia viticolă contemporană nu produce doar Chardonnay-ul acela mult şi ieftin de care abuza Bridget Jones când avea probleme în dragoste, dar şi Riesling-uri surprinzătoare, Cabernet Sauvignon minunat, Shiraz jucăuş şi picant – foarte diferit de ce fac francezii cu Syrah-ul pe Valea Rhonului, dar poate la fel de fermecător.

Aldo Sohm, sommelierul faimosului restaurant Le Bernardin din Manhattan, New York, spune despre Sauvignon-ul Blanc din Noua Zeelandă că a-l bea este ca şi cum ai încerca să porţi o conversaţie decentă într-un club cu muzică asurzitoare. Adică ori îţi place la nebunie, ori pur şi simplu nu e stilul tău – pentru că, la fel ca muzica tare dintr-un club, îţi invadează toate simţurile.

Chenin-ul Blanc produs în Africa de Sud impresionează palatele celor mai exigenţi critici de vinuri, în timp ce mulţi producători foarte faimoşi din Europa au podgorii şi vinifică în acea parte a lumii, îndrăgostiţi de terroir-ul african.

Dar, mai mult decât orice, ne delectăm cu nişte vinuri alese pe sprânceană, că din practică simţi cel mai bine vibe-ul şi aromele Lumii Noi. Pe care abia aşteptăm să le descoperim împreună.

Foto: unsplash.com


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!