Iubire, atrocitate si grandoare in “Turandot” de G. Puccini
Fundatia Calea Victoriei si Opera Nationala Bucuresti va invita joi, 19 aprilie, de la ora 19.30, la o conferinta-eveniment cu charismaticul dirijor si povestitor Tiberiu Soare, care ne va vorbi despre opera “Turandot” si autorul acesteia, Giacomo Puccini.
“Povestea operei Turandot, plasata intr-un spatiu al basmului, “nel tempo delle favole”, este originala si atipica. Se bazeaza pe piesa scrisa de Carlo Gozzi inspirata de o poveste persana din “1001 de nopti”. Actiunea se petrece intr-un spatiu atemporal, marcat de ciclicitate. Momentele zilei, prezentate intr-o forma arhetipala, aduc stari specifice, cum ar fi crepusculul si noaptea- oglinda a starilor sufletesti ale eroilor. Opera este neterminata, iar elementul sau specific, din punct de vedere al influentelor muzicale, este inspiratia din muzica chineza, elementul exotic, Chinoiserie”. ne spune Tiberiu Soare
Tiberiu Soare este unul dintre cei mai valorosi si cunoscuti dirijori din tanara generatie. Dincolo de talentul de dirijor, Tiberiu este un povestitor pasionat si pasionant, capabil sa apropie publicul larg de opera marilor compozitori intr-o forma neconventionala, erudita dar si cu umor.
Acest eveniment este al patrulea dintr-o serie de sase conferinte ce se vor desfasura lunar, in Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti, din ianuarie pina in iunie 2012.
Programul cultural “Pentru ce mergem la Opera?”, initiat de Fundatia Calea Victoriei impreuna cu Tiberiu Soare si gazduit cu generozitate de ONB, isi propune sa initieze tinerii si publicul larg in frumusetea si complexitatea muzicii de opera, prin abordarea tematicii ei in cadrul unor conferinte-eveniment. Noutatea proiectului consta in abordarea tematicii muzicii de opera intr-o maniera interactiva si relaxata, ce permite apropierea publicului de un stil de muzica pe cat de spectaculos pe atat de greu accesibil pentru cei neinitiati.
Subiectele/Operele abordate in cadrul conferintelor fac parte din repertoriul actual al Operei Nationale Bucuresti, astfel incat, dupa familiarizarea cu cateva notiuni teoretice si istorice in cadrul conferintelor sustinute de Tiberiu Soare, participantii pot vedea sau revedea cu alti ochi operele aduse in discutie, consolidindu-si cunostintele prin experienta personala.
Biletele pentru aceste conferinte pot fi achizitionate de la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti, sau on-line.
Mai jos puteti citi programul conferintelor din cadrul acestui proiect:
1. Problema libertatii individuale in opera La Traviata – 19 ianuarie – inregistrare video, fragment
2. Frumusetea ascunsa a lucrurilor de zi cu zi in “Boema” de G. Puccini – 16 februarie
3. Romantismul transpus in miscare in “Giselle” de Adolphe Adam –15 martie
4. Iubire, atrocitate si grandoare in “Turandot” de G. Puccini – 19 aprilie
5. “L’Elisir d’Amore”: iubire, magie si alte iluzii, de Gaetano Donizetti – 17 mai
6. Commedia dell’Arte intalneste muzica in “Barbierul din Sevilla” de G. Rossini – 7 iunie