Alexandru Liciu
 

Am studiat filosofie la Bucureşti (BA, MA, doctorand în prezent) şi istorie intelectuală la Cambridge (MPhil in Political Thought and Intellectual History). Interesele mele vizează mai ales filosofia arheologiei şi antiquarianismului, unde acestea sunt văzute drept metode de a cunoaşte şi reconstrui trecutul îndepărtat, pentru varii scopuri: politico-identitare, culturale, dar şi de cunoaştere a naturii sau de rezolvare a unor dispute teologice. Pun accentul pe perioada primei modernităţi (secolele XVII-XVIII), iar metodologic vorbind îmi place să împrumut dintr-o suită de metode de lucru, pe care le văd drept instrumente utile mai curând decât metodologii fixe (istoria intelectuală, istoria cărţii, a ştiinţelor – inclusiv „turnura practicii” în cea din urmă).

Sunt în egală măsură interesat de istoria colecţiilor şi a noţiunii de colecţie, tot cu accent asupra secolelor XVII-XVIII, şi în special cu privire la apariţia practicii colecţionatului pentru scopuri ştiinţifice, ce presupune importuri filosofice (o filosofie Baconiană, a primatului lucrurilor în faţa cuvintelor), metodologice (o întreagă analiză a diferitelor moduri de a aranja, ierarhiza, arăta şi cataloga specimene), şi instituţionale (colecţia ştiinţifică este un nou genre ce apare în contextul strict al instituţionalizării ştiinţei, circa 1660).

Am ţinut seminarii de filosofie naturală (ştiinţa secolului al XVII-lea) şi filosofia ştiinţei la Universitatea din Bucureşti, şi sunt asistent de cercetare în cadrul aceleiaşi Universităţi. Am participat la mai multe colocvii şi conferinţe internaţionale (Cambridge, Leeds, Praga, Hamburg etc.).

Însă, mai mult decât orice astfel de chestiune rigidă apreciez o discuţie bună, cu plot twist conceptual. Ca atunci când pui mai multe lucruri laolaltă şi-ţi iese ceva nou. Şi asta intenţionez să facem la Fundaţia Calea Victoriei – să punem mână de la mână până când va ieşi ceva neaşteptat. Eu vin cu prelegeri (hopefully neobosite), teme de reflecţie, şi texte de studiat, iar voi cu întrebări cât mai pline de curiozitate (cu cât mai surprinzătoare, cu atât mai bine).


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!