Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de miercuri, în intervalul 19:00-21:00.
Date desfăşurare curs: 26 februarie, 5, 12 şi 19 martie.
„Începe fiecare zi spunându-ţi: Nu ştiu ce îmi va aduce ziua de azi, dar eu îi voi iubi pe ceilalţi şi îmi voi permite să mă las iubit (ă)” este recomandarea pe care Arthur C. Brooks o face în cartea sa „Build the Life You Want. The Art and Science of Getting Happier” semnată de profesorul ce predă cursuri de fericire la Universitatea Harvard.
Provocare acceptată! Am făcut acest experiment şi am pornit într-o călătorie transcendentală în căutarea fericirii. Zi de zi, am început ziua spunându-mi afirmaţia şi citind câteva pagini din carte. Rezultatele au fost uimitoare: am devenit tot mai prezentă, mai empatică, mai apropiată de oamenii cu care intru zilnic sau ocazional în contact.
Viaţa mea se îmbunătăţea câte puţin în fiecare zi, iar eu mă simţeam puţin câte puţin tot mai fericită. După 20 de zile, ajunsă la finalul cărţii, am constatat că trăiesc mai fericită: am relaţii mai bune, mă bucur mai mult de munca pe care o fac, sunt mai conectată cu familia şi prietenii.
Provocarea finală a venit însă când, la finalul cărţii autorul propune să încerci să înveţi o păpuşă de plastic cum să trăiască mai fericită. Deşi pare hilar, studiile ne arată că atunci când putem explica în mod coerent ceea ce am citit sau învăţat, vom păstra în memorie informaţia. Nu ştiu sigur dacă păpuşa trăieşte puţin mai fericită, însă mi-am propus să duc mai departe mesajul cărţii şi astfel vă invit la acest nou curs.
Ce vei învăţa?
- Ce spun arta şi ştiinţa despre fericire?
- Cum să recunoşti emoţiile, cum să le identifici şi ce faci tu să însemne ele
- Metacogniţiile: emoţiile sunt ca vremea, dacă plouă sau ninge e imposibil să aduci soarele pe cer, dar poţi să ai pregătite o serie de planuri care să te ajute să îţi duci cu succes la capăt planurile iniţiale.
- Construieşte familia imperfectă: identifică posibilul conflict în relaţiile de familie, practică iubirea, bunătatea, compasiunea, recunoştinţa şi iertarea
- Prietenii adevărate: care este rolul prieteniilor profunde din viaţa noastră?
- Devino mentor al fericirii pentru proprii discipoli
Cum vom face asta?
Metodele de lucru sunt experienţiale, folosind tehnici multidisciplinare din abordările terapeutice pe care le-am studiat şi, mai mult de atât, le-am utilizat pentru propriul meu proces de introspecţie, autocunoaştere, vindecare. Şi evident pentru a trăi, în fiecare zi, o viaţă puţin mai fericită. Astfel atelierele pregătite îmbină armonios abordările cognitiv-comportamentale, Somatic Experiencing®, Compassionate Inquiry® şi psihodramă.
Dinamica de grup susţine procesul de perfecţionare a modului în care înfruntăm situaţiile noi sau facem faţă rolurilor dificile. Ajută-i pe alţii să ia ceea ce au nevoie din înţelepciunea ta şi găseşte surse de inspiraţie în ceilalţi.
Ce este de fapt fericirea?
Din antichitate şi până în zilele noastre, gânditorii, oamenii de ştiinţă, artişti şi filosofi s-au preocupat să formuleze definiţia fericirii. Pentru epicurieni, fericirea se găseşte în simplitate şi în abţinerea de la dorinţe inutile (punctul unde ataraxia – starea de detaşare absolută, întâlneşte aponia – lipsa durerii, serenitatea spirituală). În ceea ce îi priveşte pe stoici, ei ne învaţă că fericirea sau împlinirea (eudaimonia) poate fi atinsă doar în interior, iar ceea ce este în exterior este doar preferabil, deci în esenţă indiferent. Ajungând în zilele noastre, danezii, cei mai fericiti oameni din lume (potrivit studiilor), ne învaţă că hygge ar putea fi considerat secretul fericirii. În celălalt capăt al lumii, japonezii afirmă cu tărie că ikigai poate fi motivul pentru care să ne trezim în fiecare dimineaţă.
Dacă secretul fericirii ar fi existat, cu siguranţă că deja l-am fi aflat cu toţii. Ar fi fost o afacere de anvergură mondială, deţinut de guverne, vândut pe internet şi predat în şcoli. Fapt este că acest secret nu l-a descoperit sau inventat nimeni până acum. Cu toate descoperirile valoroase care ne fac astăzi viaţa atât de uşoară şi plăcută, cu toată ingeniozitatea oamenilor de ştiinţă sau a oamenilor de artă, nu ştim încă ce ne dorim cu adevărat.
Pentru că de fapt „FERICIREA NU ESTE O DESTINAŢIE, ESTE O CĂLĂTORIE!”
„The most important part of starting (or supercharging) a trancedental journey is, well, starting. People go their whole lives whishing they had faith, but not doing the work. Enlightenment doesn’t just come, like a change in the weather. It requires serious attention. And like anything else (…) the hardest part is just starting, which is a choice.” (Arthur C. Brooks and Oprah Winfrey, „Build the Life You Want”).