Cursul se va desfăşura zilnic: 22 (luni), 23 (marţi), 24 (miercuri), 25 (joi) şi 26 (vineri) iulie, în intervalul 19:00-21:00.
Fotografia de stradă îşi propune să surprindă viaţa de zi cu zi în locurile publice, în special în peisajul urban. De obicei, fotografia de stradă este reprezentată de instantanee cu persoane care nu sunt conştiente că sunt fotografiate, motiv pentru care, imaginile rezultate sunt mult mai realiste şi de impact.
În fotografia de stradă, subiectul tinde să fie uman şi relatabil şi se concentrează pe expresiile faciale unice ale oamenilor obişnuiţi. Sigur, ca în orice altă ramură a fotografiei, există elementul surpriză, acel moment când camera surprinde un moment decisiv, care se regăseşte în fotografiile istorice sau fotojurnalism.
Fotografia de stradă este despre viaţa şi natura umană. Este modalitatea prin care un fotograf arată împrejurimile şi modul în care el se raportează la ele. Filtrăm pentru a găsi momentel care ne intrigă şi pentru a le împărtăşi şi altora.
Oamenii nu trebuie să fie prezenţi pentru ca o imagine să fie considerată fotografie de stradă. Fotografia poate fi luată oriunde şi poate înfăţisa orice, atâta vreme cât nu este regizată sau manipulată. Strada este un loc public şi extrem de accesibil, iar oricine poate face fotografie de stradă. Deşi calitatea tehnică este o parte importantă în orice ramură a fotografiei, această regulă nu se aplică şi în fotografia de stradă.
Obiectivele cursului nostru:
- Abilitatea de a citi şi critica imagini fotografice pentru o mai bună înţelegere a limbajului fotografic
- Familiarizarea cu lucrărilor marilor fotografi de stradă
- Abilitatea şi încrederea de a aborda oamenii pe stradă şi de a-i fotografia în mediul lor. Cunoaşterea legislaţiei despre fotografierea oamenilor în locurile publice
- Abilitatea de a produce un portofoliu de imagini care reprezintă un punct de vedere în fotografia de stradă
- Abilitatea de a utiliza aplicaţii sau software pentru a înbunătăţii imaginile fotografice
1. Ce este fotografia de stradă? Introducere în fotografia de stradă. Etica şi depăşirea emoţiilor. Legea şi fotografia de stradă.
2. Introducere în istoria fotografiei de stradă. Studii de caz: Eugen Atgen, William Klein, Henri – Cartier Bresson, Brassai, Eugent Smith, Lee Friedlander, Winograd, Doisneau, Diane Arbus, Walker Evans, Elliott Erwitt, etc
3. Estetică şi stiluri în fotografia de stradă. Gestionarea luminii în fotografia de stradă.
4. Ieşire pe teren, alături de lector.
5. Îmbunătăţirea imaginilor cu ajutorul aplicaţiilor smarphone şi Adobe Photoshop/Lightroom