Când le spun că sunt freelancer, majoritatea oamenilor reacţionează cu: Wow, ce curaj ai! Te invidiez! Şi apoi imediat: Şi este greu, cum te descurci?
Le răspund că pentru mine este mai mult bine decât este greu. Iar la început a fost mai degrabă o dorinţă şi o idee vagă despre ce şi cum voi face. Odată cu proiectele şi cu clienţii, cu momentele de entuziasm şi cu cele de îndoială, ascultând poveştile altor freelanceri şi studiind pe această temă, totul a devenit mai limpede. Şi îmi doresc să împărtăşesc cu tine ideile şi instrumentele despre care am învăţat şi pe care le-am testat.
Dacă te gândeşti să devii freelancer şi te întrebi dacă eşti pregătit; dacă tocmai ai pornit pe cont propriu şi nu ştii cum să ai succes, Atelierul pentru freelanceri este pentru tine.
La curs vom discuta despre freelancing cu bune şi cu rele, atât despre beneficiile pentru care probabil te gândeşti să devii freelancer, cât şi despre riscurile pentru care mulţi nu sunt (încă) pe cont propriu. Şi mai ales ne vom pune întrebările importante: ce trebuie să ştii când iei decizia de a deveni sau nu freelancer şi ce să urmăreşti şi să evaluezi atunci când eşti deja pe cont propriu.
Pentru fiecare temă importantă îţi voi oferi idei şi instrumente care să te ajute în activitatea ta de freelancing, în orice domeniu ai activa. În plus, atelierul îţi va oferi încurajarea de care ai nevoie pentru a-ţi asuma acest statut profesional sau pentru a merge înainte.
Temele pe care le vom aborda sunt valabile pentru freelanceri în general, indiferent de domeniul de activitate, însă nu se adresează celor care doresc să îşi deschidă un start-up.
În cele 5 întâlniri, vom găsi răspunsuri la următoarele întrebări:
1. Eu pot fi freelancer?
- Cand este momentul potrivit să devin freelancer?
- Ce ştiu sau pot să fac, cine are nevoie de serviciile mele?
2. Cât câştigă un freelancer?
- Cum gândesc un buget pentru un client? Scump sau ieftin?
- De câţi bani am nevoie, ce cheltuieli şi investiţii face un freelancer?
3. Cum câştig clienţi?
- Cum mă promovez?
- Unde şi cum găsesc clienţi? Cum îi păstrez?
4. Ce stil de viaţă aleg?
- Unde lucrez? Cum ar fi să călătoresc şi să lucrez în acelaşi timp?
- Pe cont propriu înseamnă singur, izolat?
5. Dacă eşuez? Dar dacă reuşesc?
- Cum îmi fac planul de freelancing şi cum îmi monitorizez şi evaluez activitatea?
- Care este planul B în caz că nu merge? Dar în cazul în care freelancingul îmi depăşeşte aşteptările?
foto: pexels.com