Timp de două decenii Baletele ruse au scris istorie. Considerat un diletant şi un şarlatan, Serghei Diaghilev, impresarul companiei, s-a dovedit până la urmă un vizionar care a reuşit să strângă în jurul său cei mai importanţi artişti ai vremii sale. Bazele companiei se pun în Rusia ţaristă, însă istoria este scrisă în lumea largă, începând cu primele spectacole montate la Paris şi ajungând până la cele din America.
Cele trei întâlniri vor urmări felul cum dansul, muzica şi arta se întâlnesc în producţii grandioase, diafane sau chiar avangardiste. Spectacolul de balet se transformă fundamental în viziunea noilor coregrafi. Mikhail Fokin, Vaslav Nijinsky, Leonid Massine sau Serge Lifar deschid fiecare câte un nou capitol de creaţie coregrafică.
Un mare iubitor al muzicii, Diaghilev a reuşit să atragă în compania sa muzicieni importanţi ca Igor Stravinsky, Claude Debussy, Maurice Ravel sau Erik Satie, compozitori care şi-au pus o amprentă sonoră de neuitat. Impactul vizual al spectacolelor de balet a fost imens datorită colaboratorilor importanţi din lumea artei. Leon Bakst şi Alexandre Benois au fost primii artişti care au realizat decoruri şi costume pentru baletele ruse, fiind urmaţi apoi de nume importante din lumea artistică pariziană, ca Henri Matisse, Juan Gris, Giorgio de Chirico, colaborarea Picasso – Channel fiind printre cele mai notabile.