Locuri de memorie ale oraşului Bucureşti
Si dacă oraşul ar fi o fiinţă vie, care şi-ar spune istoria prin locuri şi pietre.
Cum să înţelegem o clădire veche, o piaţă, o stradă, un front de case, o biserică, o colecţie de obiecte, o statuie? De ce ne oprim în faţa lor? De ce ne plac sau nu? Şi de ce este important ca ele sa fie transmise dintr-o generaţie în alta?
Acestea sunt întrebările la care va încerca să răspundă prezentul curs. Cheia se află la privitor. El este interpretul, prin el şi în el se realizează semnificaţia obiectului. El preia informaţia exprimată în forme şi o transformă în cuvinte, în concepte. Arta acestei traduceri presupune şi ea o învăţare.
Cursul işi propune să organizeze majoritatea întâlnirilor la faţa locului, în preajma obiectului, în intimitatea spaţiului.
Program:
1. Scurta introducere in istoria oraşului Bucuresti. Spaţiu public, spaţiu eclezial, spaţiu civil.
2. Complexul patriarhal şi mânăstirea Radu Vodă.
3. Biserica Stavropoleos, manastirea linistita din inima unui oras agitat.
4. Manastirea Antim – Schitul Maicilor, biblioteca nepretuita si schitul ascuns intre blocuri.
5. Muzeul Naţional de Artă, palatul in care arta ne “povesteste” despre trecutul orasului si unde gasim chipul oamenilor care au trait in Bucurestii secolelor trecute.
6. Palatul Sutu (Muzeul orasului) – pe urmele trecutului in acte, obiecte si imagini inedite care reflecta momentele vesele, solemne sau triste ale orasului.
7. Casa Melic (secţie a Muzeului Naţional de Artă) casă negustorească din perioada fanariotă.
8. Centrul istoric – locul unde s-a nascut orasul cu multe secole in urma si secretele lui. Hanul lui Manuc – caravanserai din perioada fanariotă. Una dintre cele mai vechi cladiri ale orasului.
9. Parcurile Ioanid şi Icoanei şi bulevardul Dacia, cladiri elegante si parcuri cu parfum din vremea aristocratilor si negustorilor instariti de odinioare.
10. Palatul Cantacuzino – Casa Enescu si Muzeul Muzicii
Biletele de intrare la muzee se achita separat de catre fiecare cursant. Costul lor nu este inclus in costul atelierelor.