Povestea extraordinară a Cavalerilor Templieri: origini, legende şi ritualuri de iniţiere
 

Non nobis Domine, non nobis, sed nomini Tuo da gloriam ! (Nu nouă Doamne, nu nouă, ci pentru numele şi gloria Ta !

Vă invităm luni, 30 septembrie, de la ora 19:00, la un nou eveniment cu Alexandru Philippide, absolvent al Facultăţii de Filosofie şi Filologie din cadrul Universităţii Bucureşti, care cunoaşte subiectul prezentat nu doar din literatură şi istorie, ci şi din interiorul fenomenului, în varianta la care a ajuns în prezent.

Conferinţa va avea loc în spaţiul elegant, generos şi discret al Palatului Cesianu-Racoviţă. În cadrul evenimentului veţi putea admira obiecte ceremoniale legate de tema conferinţei: o pelerină templieră, o spadă şi câteva documente din secolul al XIX-lea din arhiva personală a lectorului.

Ce se ascunde în spatele credoului templier? De unde începe legenda şi care e istoria lor?  Cum a împletit literatura medievală mitul cu adevărul, sunt întrebări tematice ale evenimentului în care vă invităm să călătoriţi însoţiţi de un cavaler al neotemplarităţii lumii moderne, printre cavalerii mesei rotunde, alături de Roland şi Aude, de Carolus Magnus, de Siegfried şi Crimhilda, de Beowulf, dar şi de legenda Sfântului Graal, a Sfintei Maria Magdalena, recunoscută acum de ambele biserici tradiţionale ”cea întocmai cu apostolii”.

Evenimentul vă propune trei direcţii tematice şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Prima direcţie este cea istorică care va surprinde primele semne ale cavalerismului, apoi coagularea şi organizarea, oficializată în 1139 de Sanctitatea Sa Papa Inocenţiu al II-lea, sub conducerea primului Mare Maestru al Ordinului Suprem Militar Templier de Ierusalim ( OSMTJ ), Hugues de Payens, care alături de alţi opt nobili cavaleri francezi fondează prima comanderie articulată, cu scopul de a oferi protecţie pelerinilor.

Cea de-a doua direcţie va surprinde evoluţia şi dezvoltarea extraordinară a ordinului, începând cu Bernard de Clairvaux, sub conducerea căruia se constituie şi se votează la masa rotundă, Norma Latină sau Codexul Templier, care este prima formă de act juridic a unui regulament constituţional din lume. Cruciadele, sistemul medieval bancar, dizolvarea şi uciderea lui Jaques de Molay, supravieţuirea ordinului, exilul şi contactul cu masoneria operativă engleză, iată câteva puncte de interes ale istoriei  neîntrerupte a ordinului. Din contemporaneitate vom aminti de ” Pergamentul de la Chinon” recunoscut de Vatican, 700 de ani mai târziu, ca act normativ real şi oficial prin care se spune : ”…prin prezenta decretăm ca ei să fie absolviţi de Biserică şi să poată primi din nou sacramente creştine …”

Partea a treia îşi va trage seva din apa vie a poveştii, a cântecului popular şi a marilor poeme medievale: Lancelot du Lac, Regele Arthur, Guinevierre, Roland, Beowulf, eroi de legendă, păzitori ai tainei Sfântului Graal sunt preparatorii şi fondatorii literaturii Renaşterii de mai târziu. Ne vom apleca şi asupra lor cu smerenie cavalerească.

Palatul Cesianu-Racoviţă se află în centrul Bucureştiului şi în vecinătatea celor mai importante repere culturale ale oraşului: Ateneul Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Biblioteca Central Universitară.

O clădire cu o istorie fascinantă este redată astăzi unei funcţii nobile: aceea de a adăposti opere de artă şi o activitate dedicată dezvoltării pieţei româneşti de artă, şi anume Galeria Artmark.

Sursă foto: https://en.wikipedia.org/wiki/God_Speed_(painting)

Cumpără »

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!