Cinci anotimpuri sonore – Istoria muzicii, de la Renaştere la Modernism
 

„Studiul unei epoci de răscruce în istoria culturală este ca descoperirea unui izvor în munte – nu ştii dacă este începutul unui mare fluviu sau al vreunui pârâu neînsemnat ce va fi înghiţit rapid de alte ape”. Aşa definea muzicologul italian Nino Pirrotta munca pe care el, şi mulţi alţii care l-au precedat sau i-au urmat, a depus-o pentru a împărţi şi încadra vasta Istorie a Muzicii în curente şi perioade uşor de reţinut şi de înţeles de un public cât mai larg.

La Fundaţia Calea Victoriei vă invităm să descoperiţi cele mai frumoase şi interesante momente din creaţia muzicală cultă, împărţite în 5 anotimpuri bune de ascultat şi reascultat în orice moment al anului. Radu Mihalache vă invită la o nouă serie de întâlniri prin care să intraţi în contact cu lucrări pe care poate că nu le-aţi mai audiat până acum şi să aflaţi poveştile unor creatori care au conturat programele sălilor de concert până în ziua de azi.

Temele celor cinci întâlniri muzicale sunt:

1. Primăvara, vremea Renaşterii – Într-o perioadă în care toată cultura europeană a ieşit dintr-o amorţeală medievală, muzica se află într-o continuă căutare a unei identităţi proprii. Apar primele partituri tipărite, polifonia înfloreşte, muzica laică se dezvoltă, convieţuind în armonie cu muzica religioasă. Este o vreme a noilor posibilităţi. Nume cheie: Orlando di Lasso, Giovanni Giovanni Pierluigi da Palestrina, Tomás Luis de Victoria, John Dowland.

2. Vara, cu soarele Barocului – Un adevărat punct de cotitură pentru muzica occidentală este produs de apariţia operei. Cântăreţii devin superstarurile vremurilor, lumea se învârte în jurul lor. În acelaşi timp, muzica instrumentală cunoaşte o dezvoltare fără precedent, apar multe dintre genurile şi formele pe care le recunoaştem şi astăzi. Nume cheie: Claudio Monteverdi, Antonio Vivaldi, Georg Friedrich Händel, Johann Sebastian Bach.

3. Toamna, stabilitatea Clasicismului – Viena secolului al XVIII-lea este inima vie a artei sunetelor. Tot ce a primit din trecut şi va propaga spre viitor trece prin sensibilitatea şi iscusinţa compozitorilor care au vieţuit şi activat aici. Se stabilizează genurile şi formele muzicale, se defineşte orchestra “clasică”. Nume cheie: Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven.

4. Iarna, viforul Romantismului – După o perioadă liniştită trebuie să urmeze şi una agitată. Creatorul începe să ocupe primul plan, sentimentele sunt transmise mai pregnant şi mai clar ca niciodată. Totul se transformă, opera ia o nouă faţă, muzica îşi defineşte umbre şi lumini pe care nu le-a avut niciodată, tonalitatea este împinsă la limitele ei. Nume cheie: Franz Schubert, Johannes Brahms, Richard Wagner, Giuseppe Verdi.

5. Anotimpul X(X), Modernismul – Un nou început, în care “everything goes”… Este o vreme a experimentului, în care  autorii rup normele, îşi închipuie lucruri nemaiauzite, se uită către tărâmuri neexplorate, ascultă ecourile trecutului. Fac muzică altfel. Nume cheie: Claude Debussy, Igor Stravinski, Sergei Rahmaninov, Arnold Schönberg.

Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us. 

Partener media:

 

 

Imagine – Concertul, 1623 de pictorul olandez Gerrit van Honthorst,

sursa -https://www.nga.gov/collection/art-object-page.163184.html 

Cumpără »

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!