Cinci cărţi de dezvoltare personală din literatura universală (30 august – 3 septembrie)
 

Întâlnirile au loc la sediul fundaţiei, dar sunt transmise şi live, online, pe zoom.us: luni 30, marţi 31 august şi miercuri 1, joi 2, vineri 3 septembrie, de la 19.00-21.00. Cursul se desfăşoară cu respectarea normelor de protecţie necesare.

Ideea de dezvoltare personală a fost atât de folosită în ultima vreme în România încât a ajuns ca uneori să fie doar o expresie lipsită de conţinut. Se întâmplă, de multe ori, ca oamenii să fie preocupaţi de acest subiect fără însă a face un demers constructiv, coerent, care să ducă la pregătirea şi acumularea informaţiilor necesare pentru atingerea obiectivelor urmărite.

Dezvoltarea personală este, în fond, educaţie – educaţie despre ce este nevoie să ştii, să ai, să deprinzi, să înţelegi pentru a face faţă provocărilor de zi cu zi. Dezvoltarea personală nu este o acţiune izolată, discontinuă care poate fi încadrată în categoria capitolelor devenite urgente. Însă în acelaşi timp ideea de dezvoltare personală are particularitatea de a fi întotdeauna importantă.

Din cauza inflaţiei de cărţi sau programe de specialitate se întâmplă un paradox – pierdem din vedere chiar acele cărţi, acele informaţii care ne pot da un preambul potrivit în a înţelege ce este necesar pentru a ne dezvolta personal. Se întâmplă tot mai des să întâlnim oameni care au citit cărţi care descriu cum să ai succes în 5, 7 sau 10 paşi, însă n-au auzit de Fetiţa cu chibrituri a lui H.C. Andersen sau de Ivan Turbincă al lui Creangă.

Apar tot mai des materiale care ne arată cum să facem un milion de dolari, dar care nu ne spun cum să ne îmbogăţim sufleteşte sau cum să ne bucurăm cu adevărat de ceea ce ne înconjoară. De asemenea, ne întâlnim, din ce în ce mai des, cu oameni care ne spun cum să ne promovăm imaginea sau cum să ne vindem.  Bineînţeles că pentru toate acestea nu este nevoie să ştim despre Hermann Hesse, despre Giovanni Papini, Feodor Dostoievski sau Nikos Kazantzakis.

Cursul urmăreşte să arate că forma cea mai potrivită de dezvoltare personală se găseşte în cărţile de literatură universală. În aceste cărţi ce au trecut testul timpului vom găsi nu doar soluţii ilustrative la problemele de viaţă, dar vom înţelege şi de ce este nevoie de dezvoltare personală şi ce înseamnă să simţi/ să ştii prin propriul intelect, prin propria emoţie.

Mai mult decât atât, cursul  doreşte să arate că există o cale care nu promite nimic în x paşi sau în y zile, dar oferă o pârghie pentru dezvoltare personală în formă pură. Această formă pură poartă denumirea de desăvârşire personală.

Temele întâlnirilor noastre:

  • De ce să citim? De ce citim?
  • Confort / Efort / Disconfort
  • Temperament / Caracter / Comportament – EDUCAŢIE
  • Solitudine – Revelaţie – Solidaritate
  • A trăi / A exista / A vieţui
  • Cum să fii totul?
  • Poezia ca argument pentru a fi
  • Despre Timp şi Răbdare
  • Dezvoltarea personală ca stare de spirit

Cărţile despre care vom discuta sunt:

  • Lupul de Stepă – Hesse (scriitor de limbă germană)
  • Un veac de singurătate – Marquez  (scriitor de limbă spaniolă)
  • Împăratul Muştelor – Golding / Oameni şi şoareci – Steinbeck   (scriitori de limbă engleză UK / SUA)
  • Idiotul – Dostoievsky   (scriitor de limbă  rusă)
  • Străinul – Camus   (scriitor de limbă franceză)

sursa foto: http://www.telegraph.co.uk/men/thinking-man/11444510/Have-men-fallen-out-of-love-with-books.html

 


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!