Cum creăm un colaj din hârtie de impact în trei paşi
 

Colajul este o tehnica de artă vizuală care a luat amploare la începutul secolului XX, la începuturile modernismului. Iniţiatorii Pablo Picasso şi George Braque au decoperit tehnica dintr-o joacă explorând cubismul şi modurile în care poti reda tridimensionalitatea obiectelor în planul 2D al canvasului. În schiţele lor, pictorii adăugau texturi din obiectele reale, aşa zisele ready-mades, cu care se înconjurau: bucăţi de tapet, lemn, sfoară, ziar ş.a. Până când şi-au dat seama că în loc să le reproducă în pictură, mai valoros ar fi să le integreze ca atare în lucrare. Din acel moment lucrările lor au început să facă fuziunea către sculptură, prin faptul că prindeau volum.

În cursul Arta colajului: cum să creăm colaje din hârtie care schimbă realităţi, susţinut la Fundaţia Calea Victoriei, veţi avea ocazia să aprofundaţi universul ludic şi liber al colajelor, veţi decoperi artişti renumiţi care au îmbrăţişat această tehnica şi veţi crea colaje de la zero prin diferite tehnici: colaj analog (de mână) şi colaj prin tehnici mixte cu desen, pictură şi cusături. Libertatea pe care o oferă colajul este nemaiîntâlnită la alte tehnici de arte vizuale, pentru că prin colaj oricine, indiferent de experienţă şi pregătire, se poate aşeza la masă şi crea. Este nevoie doar de curiozitate şi deschidere faţa de procesul creativ.

Cristiana Bucureci, lector la Fundaţia Calea Victoriei, condatoarea agenţiei de comunicare Creionetica şi co-fondatoare Romanian Collage Collective şi Bucharest Collage Collective te aşteaptă din 21 august la Şcoala de Vară Arta colajului: cum să creăm colaje din hârtie care schimbă realităţi.

Dacă vrei să citeşti articolul integral pe care l-a scris pentru Revista Radio Guerrilla, îl găseşti AICI.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!