Motto: „Nu ajungem să fim împreună pentru că ne iubim, ci ajungem să fim împreună pentru a învăţa să ne iubim.” Georges Colleuil
Încă din copilărie am fost învăţaţi că toate poveştile de iubire se încheie cu faimoasa formulă „… şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi”. Acest lucru ne încurajează să înfruntăm oricâte dificultăţi, încercări, probe şi lupte pentru a ajunge până în acel moment al oficializării relaţiei noastre, moment din care nimeni şi nimic nu ne mai poate împiedica să ne trăim la nesfârşit fericirea promisă.
Dar oare chiar aşa stau lucrurile în viaţa de zi cu zi? Există oare vreo specie anume de fericire care să ne poată fi garantată de simpla relaţie cu altă persoană, fie ea şi partenerul mult-iubit? Am oare dreptul să am o astfel de aşteptare de la partenerul meu de cuplu? Şi chiar dacă simt în acest moment că trăiesc deja această fericire alături de el sau ea, cum pot învăţa să o întreţin „până la adânci bătrâneţi” pentru ca iubirea noastră să fie completă?
Acestea sunt în linii mari întrebările şi temele asupra cărora vom reflecta în cadrul acestui atelier. Obiectivul pe care vi-l propun este acela de a identifica obstacolele în calea iubirii, dar şi remediile cu ajutorul cărora putem construi relaţii sănătoase, armonioase şi cu adevărat împlinitoare.
Vom explora împreună cum putem găsi modalităţi de accesare a curajului de fi autentici cu noi înşine şi cu partenerul nostru, rămânând în acelaşi timp blânzi şi îngăduitori faţă de dificultăţile noastre. Vom învăţa să distingem între sacrificiul conştient şi sacrificiul nevrotic, pentru a putea construi graniţe sănătoase atât în relaţia noastră, cât şi în jurul ei. Vom analiza distincţiile dintre graniţele care ne hrănesc şi susţin libertatea şi acelea care o îngrădesc, periclitându-ne dreptul de a fi întregi.
Vom discuta diferenţele dintre dependenţă şi iubire, dintre comunicarea constructivă şi cea distructivă, dintre complementaritate şi suplimentaritate, dintre fuziune şi integritate. Mai mult decât atât, vom explora căile de cultivare a ingredientelor indispensabile unei relaţii funcţionale, dar şi modalităţile de combatere a tiparelor noastre comportamentale care pot periclita armonia şi longevitatea unei relaţii.
Şi pentru că pasiunea se naşte din întâlnirea a două lumi diferite şi fascinante deopotrivă, vom explora în profunzime semnificaţiile fundamentale ale Femininului şi Masculinului, eroii principali pe scena oricărei relaţii.
Temele celor cinci intalniri interactive sint:
1. Eu + Tu = Noi?
2. Obstacole şi aliaţi în calea iubirii
3. Iubirea pe 3 planuri: minte, corp, suflet
4. Celebrarea femităţii şi a masculinităţii în cuplu
5. Relaţia ca spaţiu de creştere împreună
…
Ilustratie de Jon Whitcomb preluata de aici:
https://ro.pinterest.com/pin/306385580872230161/