Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de marţi, în intervalul 19:00-21:00, atât fizic, cât şi online. Cei care aleg să participe online vor primi cu o zi înainte de data începerii un link cu ajutorul căruia vor accesa cursul pe Zoom.us.
Date desfăşurare curs: 1, 8 şi 15 aprilie.
***Vă rugăm să menţionaţi la înscriere dacă doriţi să participaţi fizic sau online.
Vă invităm la un nou curs susţinut de unul dintre cei mai carismatici astronomi, Adrian Şonka, în cadrul căruia vom descoperi, într-o atmosferă relaxată şi plină de umor, ceva mai mult despre un subiect fascinant – Universul pe care îl locuim.
Adrian Şonka este astronom de peste 20 ani, lucrează la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, şi este autorul celor trei cărţi de astronomie: Introducere în lumea asteroizilor (2018), Ghidul micului astronom prin Univers (2018) şi O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică (2021).
Astronomia este ştiinţa care studiază universul, iar noi facem parte din univers. Trăim pe o planetă care nu este altceva decât o platformă mobilă de pe care privim în depărtare, spre stele, planete şi galaxii. Frumuseţea astronomiei constă în faptul că putem vedea cu ochii noştri corpurile cereşti, fie ele apropiate, fie îndepărtate. Utilitatea ei pentru oameni este că ne arată cât de mare este universul şi care este locul nostru în el.
Întreg spectacolul ceresc se petrece pe bolta cerească, iar aceasta poate fi descifrată foarte uşor, cu ochiul liber, din curte sau din faţa blocului. Pe cer vei vedea stele, dar şi stele rătăcitoare, denumite planete. Tot acolo sunt şi constelaţiile, meteorii, sateliţii artificiali, nebuloasele, roiurile şi galaxiile. Cerul este cel mai bogat loc din toată viaţa ta.
Obiectele din sistemul solar sunt în continuă mişcare şi sunt diferite în funcţie de locul în care s-au format. Asteroizii şi cometele ne urmăresc de parcă ne-ar dori răul, dar în acelaşi timp au îmbogăţit planeta noastră cu apă şi, posibil, cu viaţă. Sateliţii naturali sunt de toate mărimile şi de toate culorile, iar praful este atotprezent, ca şi pe Pământ.
Universul este curat, plin de nimic şi de lumina stelelor. Aştrii luminoşi se formează în nebuloase şi sunt grupaţi în galaxii. Universul este cel mai mare loc pe care îl poţi întâlni, iar mărimea lui creşte în fiecare secundă.
Bine ai venit în Univers!
În cele trei şedinţe se vor trata următoarele subiecte: cerul, sistemul solar şi Universul. Acest curs rapid te va ajuta să te familiarizezi cu universul exterior planetei pe care trăieşti.
Temele celor trei întâlniri:
1. Cerul
Pentru că Universul poate fi observat pe cer, în prima şedinţă ne vom familiariza cu cerul, stelele, constelaţiile şi obiectele care se mişcă pe cer. Vom vedea cum arată cerul din locuri diferite de pe glob şi chiar de pe alte planete.
2. Sistemul solar
În această şedinţă vom studia sistemul solar şi vom afla despre diversele corpuri cereşti care îl populează. Vom face planetologie comparată, dar vom discuta şi despre asteroizi şi comete.
3. Universul
În ultima şedinţă vom afla totul despre stele şi distanţele la care se află, despre galaxia noastră, despre Univers şi despre evoluţia lui.
Vă aşteptăm cu drag! :)