Pentru artişti, florile au fost şi sunt una dintre principalele surse de inspiraţie. Fiecare floare sau plantă este unică, iar cursul de ilustraţie pe care ţi-l propunem îţi oferă variate metode de a o reproduce cât mai fidel.
Atelierul este dedicat începătorilor, dar si celor mai avansaţi în domeniul picturii. În primele două întâlniri vom încerca să ne însuşim cunoştinţele de bază ale picturii botanice, în timp ce în următoarele întâlniri, pe baza celor învăţate, vom realiza compoziţii complexe cu flori.
La cursul de Ilustraţie florală şi decorativă înveţi să faci schiţe de flori în creion, să le desenezi cât mai realist, apoi să le stilizezi şi să le incluzi în compoziţii cât mai armonioase.
Vei exersa cele mai des folosite tehnici de pictat în acuarelă: ud pe ud, ud pe uscat, pictură la negativ, margini clare sau neclare etc. Îţi arătăm cum poţi folosi efecte speciale folosind masking fluid, sare, şerveţel sau ceară.
Atelierul va fi structurat în cinci întâlniri:
1. Vom începe cursul învăţând să desenăm şi să pictăm frunze de diferite forme şi dimensiuni. Vom învăţa diferite metode de a le realiza, de la realist la abstract. Învăţăm să redăm umbrele şi luminile frunzelor, cu nervuri, inspiraţi fiind de ilustraţiile botanice realiste ale artiştilor Albrecht Dürer şi Vincent van Gogh. Pe tot parcursul întâlnirii se va acorda sprijin din partea lectorului.
2. Învăţăm să desenăm în creion şi acuarelă flori. Desenăm în creion şi pictăm în acuarelă diferite flori, în mod realist şi abstract. Învăţăm să redăm lumina şi umbra florilor şi, prin exerciţiu, să ne apropiem cât mai mult de realitate. Învăţăm să sintetizăm imaginea, accentuând cele mai importante elemente ale unei plante. Fiecare exerciţiu va fi prezentat şi de lector – printr-o demonstraţie, pentru o însuşire cât mai rapidă a tehnicii de lucru.
3. Continuăm seria de exerciţii de la cursul anterior pentru a ne însuşi cât mai bine cunoştinţele dobândite. Intervenţia lectorului pe lucrare va fi din ce în ce mai puţin accentuată.
4. Realizăm împreună o compoziţie complexă cu flori. Învăţăm să realizăm schiţa unei compoziţii botanice. Apoi, transpunem schiţa în desen şi în acuarelă. Învăţăm să redăm petale de flori în umbre şi lumini, frunze cu nervuri. De asemenea, deprindem tehnicile picturii în acuarelă: ud pe ud, ud pe uscat, pictură la negativ, margini clare sau neclare etc. Experimentăm felurite efecte speciale utilizând masking fluid, sare, şerveţel sau ceară pentru a obţine o pictură cu flori cât mai realistă.
5. Finalizăm lucrarea începută în şedinţa precedentă, învăţăm să punem corect accentele finale ale compoziţiei.
Atelierul se va încheia cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri şi teme de dezvoltat pe viitor.
Lucrările făcute la curs şi lăsate la sediul fundaţiei pot fi ridicate timp de 10 zile de la finalizarea cursului. Pentru că spaţiul nu ne permite, ele nu vor fi depozitate pentru o perioadă mai îndelungată. Vă mulţumim pentru înţelegere.