De la Constantinopol la Istanbul. Povestea unui imperiu uitat
 

“And therefore I have sailed the seas and come

To the holy city of Byzantium”[1]

Sfânta Sofia, mozaicurile de la Ravenna, minunatele mănăstiri de la Meteora sau de la Muntele Athos, cu toţi am auzit de ele, poate le-am vizitat sau plănuim să o facem, dar cât de bine cunoaştem imperiul care a oferit lumii una dintre mari civilizaţii europene? Imperiul bizantin pare pierdut undeva în negura şi complicaţiile istoriei, ultra studiat de specialişti şi puţin accesibil publicului larg.  Imaginea sa strălucitoare şi erudită se pierde în spatele stereotipurilor de tot felul. Ce mai reţinem astăzi sunt disputele teologice nesfârşite, intrigile politice şi imaginea unei societăţi dominate de fenomenul religios.

Vă invit să descoperim împreună, de-a lungul a trei ateliere, povestea unui imperiu uitat pe nedrept. O civilizaţie strălucitoare care a oferit evului mediu un etalon al luxului şi un reper economic, iar Renaşterii italiene moştenirea antichităţii. Cu ajutorul imaginilor şi textelor vom afla detalii legate nu doar de mediul intelectual bizantin, dar şi de viaţa publică şi privată, vom arunca o privire curioasă în palatul imperial şi vom admira arta, ceremoniile şi moda de la curte.

Temele celor trei ateliere sunt:

1. De la Roma la Constantinopol. Fondarea unei noi capitale imperiale. Un imperiu şi o triplă influenţă: elenistică, romană şi creştină. Fastul şi eleganţa unui oraş – putere şi strălucire. Constantin şi Justinian – împăraţii antichităţii târzii. Sfânta Sofia şi mozaicurile de la Ravenna. O legenda întunecată – Theodora. Scene de viaţă privată. Moda.

2. De la Constantinopol la Veneţia. Grecizarea imperiului. Un concept şi semnificaţiile sale – Commonwealth-ul bizantin. Arta bizantină de la iconoclasm la Renaşterea Paleologilor. Bizantul şi cruciadele. 1204 – o civilizaţie se scindeaza. Influenţe bizantine în Occident. 

3. „Bizanţ după Bizanţ”. 1453 – prăbuşirea unui imperiu şi o legendă.  Moştenirea bizantină în spaţiul sud-est european. Moscova – a treia Romă. Aventura unui imperiu în cultura europeană – metamorfozele Bizanţului de la Iluminism la Art Nouveau.

Imagini preluate de aicihttp://www.medievalwall.com/cultural-history/medieval-clothing/

http://phdiva.blogspot.ro/2013/09/who-wore-it-better-theodora-or.html



[1] William Butler Yeats, Sailing to Byzantium, 1928.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!