Întâlnirile au loc la sediul fundaţiei, dar sunt transmise şi online, live, pe zoom.us, zilnic: luni 16, marţi 17, miercuri 18, joi 19, vineri 20 august, de la 19.00-21.00.
Când auzim cuvintele „istorie” şi „muzică” aşezate unul lângă celălalt, gândul ne zboară aproape instantaneu la mari figuri de compozitori, orchestre celebre, Viena, peruci etc. Cu alte cuvinte, ne gândim la muzica clasică.
Asta nu înseamnă că „cealaltă muzică”, cea de consum, nu are suficient de multe poveşti de spus. Dar, cu mai bine de un secol de existenţă, şi muzica pop (în sensul ei cel mai larg) a acumulat o sumedenie de poveşti şi figuri interesante, care merită explorate mai îndeaproape.
Aşa că vă invităm să descoperiţi povestea fascinantă muzicii gospel, nonconformismul rock-ului, durerea blues-ului şi strălucirea pop-ului şi să vă completaţi puţin imaginea coloanei sonore pe care ne-o alegem zi de zi, oră de oră. De la Blues şi până la Heavy Metal, de la Ragtime la Pop şi de la Tango la Trap, fiecare piesă a acestui imens puzzle sonor a definit identitatea multor vieţi şi a format prietenii, dar şi rivalităţi teribile.
1. What is Pop? Pornim în căutarea originilor muzicii de consum pe cele două continente americane în secolul al XIX-lea. Din Argentina şi până la New York, aflăm povestea primelor genuri care au aprins imaginaţia maselor: Tango, Blues şi Jazz.
2. „Mary had a little lamb…” Cu aceste cuvinte începe o revoluţie: Istoria mijloacelor de înregistrare audio, de la fonograful lui Thomas Edison şi până la muzica făcută integral pe calculator. Cum s-a schimbat modul în care consumăm muzică pe parcursul a mai bine de 100 de ani.
3. Let’s rock! Un nou tip de consumator intră în prim-plan: adolescentul. Industria muzicală se schimbă începând cu anii ‘50 şi odată cu ea gusturile maselor: R&B, Rock’n’Roll, Pop şi Funk.
4. „I am Iron Man!” Partea întunecată a muzicii – metal. De la începuturile puternice din Marea Britanie a anilor ‘60, la popularitatea mainstream a anilor ‘70 – ‘80 şi până la pulverizarea stilistică a ultimelor decenii: hard rock, heavy metal, glam metal, death metal, symphonic metal.
5. Who sampled? Muzica e a tuturor şi a nimănui. Despre fascinantul proces de utilizare şi transformare a unor idei create de altcineva: Hip-Hop, EDM, Trap.
Pentru cei care participă online: cu o zi înainte de data începerii, toţi cei înscrişi care vor dori să urmărească online cursul vor primi un link, cu ajutorul căruia să acceseze cursul şi instrucţiunile de conectare la Zoom.
Pentru cei care participă fizic: cursul se va desfăşura în condiţii de siguranţă sanitară (dezinfectarea sălii, obligativitatea purtării măştii şi a respectării distanţei dintre cursanţi etc.), în conformitate cu reglementările în vigoare. Capacitatea sălii va fi redusă la 70%.
foto: Matheus Ferrero, Unsplash