”Un om complet, într-o vreme în care ceea ce este mai necesar pentru noi este această refacere a omului complet, pe care timpurile noastre l-au sfărâmat în fragmente, distrugând omenirea în însăşi esenţa ei iniţială şi definitivă.” – Nicolae Iorga (1903)
Genialitatea lui Eminescu nu necesită cuvinte în plus, iar ceea ce ne propunem să abordăm acum este felul în care acest om a reuşit să influenţeze lumea artei româneşti.
Ideea acestei conferinţe a plecat de la o serie de discuţii purtate cu tineri studenţi care aveau nevoie să ştie de ce Eminescu este atât de important şi mai ales să afle de ce profesorii de limba şi literatura română i-au chinuit atât de mult cu acest Eminescu. În timp, am observat că această dorinţă este valabilă pentru foarte mulţi oameni, indiferent de cât de mult timp trecuse de la momentul studiului din şcoală.
Vom mai discuta despre cum omul Eminescu a reuşit să lase o moştenire culturală care să aibă un impact atât de mare în timp. Fie că vorbim despre o recunoaştere a geniului, fie că ne lovim de o inacceptare care uneori se transformă în plictis, discuţia despre Eminescu a intrat într-un registru al nefirescului. A devenit cumva desuet să se mai discute despre Mihai Eminescu.
De mai bine de 130 de ani se tot scrie şi se tot vorbeşte despre de el. Ce se mai poate spune azi despre acest poet?
Teme din conferinţă:
- 20 decembrie şi fotografia junimistă a lui Eminescu
- Istoria unui mit – Facerea şi desfacerea unui mit
- Plăcerea decoperirii – Un nou Eminescu apăru!
- Ajutorul lui Noica – Caietele lui Eminescu
- Artă / Influenţă / Act – Aurel Bordenache / Ary Murnu / Ligia Macovei / A. Brătescu-Voineşti / Ion Pacea / Mişu Teişanu
- Ce se mai poate învăţa acum?
- Cum să munceşti / Cum să afli
- Disperarea tăcută ca ultim răspuns
- Cum să ai grijă de ale tale
- Cum să crezi în tine
- Cum să speri – asta e tot!
În cadrul conferinţei, participanţii vor avea posibilitatea să vadă o colecţie bibliofilă şi vor putea admira îndeaproape litografii şi ediţii rare de cărţi Mihai Eminescu.