O doamnă înveşmântată în satin, încercând absentă claviatura unui virginal, priveşte languros către spectator; îndărătul ei, într-un tablou, Cupidon agită o scrisoare. O altă doamnă, instalată la un instrument similar şi întoarsă de asemenea către privitor, îl invită să încerce viola da gamba abandonată în marginea imaginii. Un cuplu este absorbit de interpretarea unei partituri muzicale iar un altul negociază un ceas de amor în compania unui instrument muzical, indispensabil în coregrafia seducţiei.
Pictura olandeză din secolul al XVII-lea dispune de un vast „muzeu imaginar” de tablouri „de gen” cu scene muzicale. La prima vedere, ele reflectă nemijlocit realitatea cotidiană a epocii: o „companie veselă”, o „lecţie de muzică” sau un „portret” individual sau de grup.
Analizate mai îndeaproape, asemenea imagini relevă de cele mai multe ori o dimensiune emblematică, determinată de o amplă literatură, deopotrivă populară şi cultă (poeme de amor, cărţi moralizatoare, culegeri de cântece ilustrate, ghiduri de etichetă sau piese de teatru), intens circulată, în anii 1600, la Amsterdam, Delft sau Utrecht.
Vă invităm la o călătorie virtuală în această lume fascinantă. Veţi avea ocazia să descoperiţi tablouri de Johannes Vermeer din Delft, Dirk van Baburen şi Gabriel Metsu (între alţii), o iconografie erotică cu ample variaţiuni, reverberaţii şi „ornamente” melodice, dar şi instrumente muzicale de epocă, practici culturale şi aspecte particulare ale societăţii olandeze din secolul al XVII-lea.
Cu o zi înainte de începerea evenimentului, toţi cei înscrişi (taxa achitată) vor primi un link, cu ajutorul căruia să acceseze evenimentul şi instrucţiunile de conectare la Zoom.
Imagine sus – DIRCK VAN BABUREN, (1594/5 – UTRECHT 1624), “The Concert”
Imagine jos: Gabriel Metsu, Cuplu la clavecin, 1658–60, ulei pe panou de stejar, 38 x 32 cm, National Gallery, Londra.