În căutarea iubirii la Platon: explorând dialogul Phaidros
 

LA ACEST EVENIMENT NU MAI SUNT LOCURI!

Eros textura proteică a iubirii la Platon 

Vă invităm luni, 12 februarie, de la ora 19:00, la un nou eveniment cu Mario Barangea, unul dintre cei mai carismatici şi apreciaţi lectori ai fundatiei, doctorand al Facultăţii de Filosofie, care deţine şi un master în Studii Religioase (Tradiţii şi Texte), o licenţă şi un master în Filosofie, toate la Universitatea din Bucureşti. Vom vorbi, de această dată, despre unul dintre cele mai frumoase dialoguri ale lui Platon – Phaidros, despre iubire, eros şi cunoaştere.

Evenimentul va avea loc în elegantul spaţiu al Galeriilor Artmark, în superbul Palat Cesianu-Racoviţă.

”De ce am citi dialogurile lui Platon astăzi? Din punct de vedere al importanţei pentru cultura universală (dar şi al celei individuale), dialogurile platoniciene sunt opere fundamentale. Nu se poate concepe civilizaţia europeană clasică fără aportul platonismului.

Noi înşine, când folosim termeni esenţiali precum idee, eros, suflet, cunoaştere, frumuseţe, adevăr etc., nu facem altceva decât să ne racordăm la una dintre rădăcinile cele mai sănătoase ale culturii noastre: Platon.

De aceea, cred că este esenţială şi plină de revelaţii analiza dialogurilor, într-o formă interactivă, întrebătoare şi vie – exact cum e atmosfera din scrierile lui Platon.

Vom face un exerciţiu hermeneutic al dialogului platonician Phaidros. Dialogul este unul dintre cele mai importante şi mai complexe. Asta nu ne va opri să încercăm să înţelegem adevărata miză a acestei scrieri. Dimpotrivă, cu cât ne vom apropia mai mult de text, cu atât şansele de a-i percepe subtilitatea vor creşte. Iubirea pare să fie subiectul principal, în diverse forme ale ei. Zic “pare” pentru că teoriile despre retorică prevalează. Sarcina noastră hermeneutică va consta din a ne lămuri dacă Eros-ul primează sau dacă Logos-ul are de fapt întâietate.

Invitaţia mea este deci la atenţia faţă de felul în care e structurat dialogul şi la o meditaţie asupra faptului că iubirea şi cunoaşterea sunt consubstanţiale. Pentru că “textura proteică” se referă la imaginea iubirii şi cunoaşterii, în care cele două realităţi îşi împărtăşesc nestingherite caracteristicile.”

Mai jos găsiţi textul (Phaidros) pus la dispoziţie publicului larg de către Editura Humanitas –  https://humanitas.ro/assets/pdf/Platon_Phaidros.pdf

Palatul Cesianu-Racoviţă se află în centrul Bucureştiului şi în vecinătatea celor mai importante repere culturale ale oraşului: Ateneul Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Biblioteca Central Universitară.

O clădire cu o istorie fascinantă este redată astăzi unei funcţii nobile: aceea de a adăposti opere de artă şi o activitate dedicată dezvoltării pieţei româneşti de artă, şi anume Galeria Artmark.

Sursă foto sus: https://www.artrenewal.org/artworks/eros-and-the-goddesses-of-destiny/julius-kronberg/92452


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!