Filosofie la feminin – prezenţe, teme şi idei

Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de vineri, în intervalul 19:00-21:00.

Date desfăşurare curs: 13, 20, 27 septembrie, 4 şi 11 octombrie.

Vă propunem o nouă serie de întâlniri cu Mario Barangea, unul dintre cei mai carismatici şi apreciaţi lectori ai fundaţiei, doctorand al Facultăţii de Filosofie, care deţine şi un master în Studii Religioase (Tradiţii şi Texte), o licenţă şi un master în Filosofie, toate la Universitatea din Bucureşti.

Se vorbeşte foarte puţin, şi e nedrept că se întâmplă aşa, despre contribuţiile remarcabile în filosofie (şi în istoria culturii, în general) datorate unor gânditoare de o valoare impresionantă. Gândirea feminină în filosofie e greu de reperat. Dacă nu şi-ar fi semnat scrierile cu numele lor, n-am fi fost capabili să reperăm vreo diferenţă. Ceea ce e firesc.

Totuşi, unele au preferat un stil mai ascuţit, mai polemic sau unul mai de adâncime, mai profund. Ambele modalităţi împinse într-un fel aparte de ceea ce aş numi pasiune”. Rareori domnii, spre diferenţă de doamne, au simţit nevoia să se lase (cu)prinşi de pasiune. Dar nu vreau să subliniez contraste. În fond, e vorba doar de stiluri. Ce doresc să remarc e capacitatea de a insista pe subiect, capacitate pe care gânditoarele propuse o folosesc. Aşadar: pasiune, insistenţă, tensiune creatoare – tot atâtea motive să ne apropiem de filosofia la feminin”.

Încerc să-mi asum curajul de a vorbi despre erudiţia fină a acestor reprezentante ale filosofiei europene. Invitaţia pe care v-o fac este aceea de a urmări împreună cartografierea acestui teritoriu: “filosofie la feminin”. Surprizele sunt marcante, intensitatea gândirii e pronunţată. Asta nu poate însemna altceva decât că întâlnirea cu ideile lor e unică şi admirabilă.”

Fiecare dintre cele cinci întâlniri este dedicată câte unei autoare. Repere biografice, cărţi, viziune.

1.Diotima // Hypathia – platonism şi neoplatonism.

2. Heloise d’Argenteuil – educaţie sentimentală, exegeză teologică.

3. Lucrezia Marinella – umanism renascentist, polemică, filosofia naturii.

4. Hannah Arendt – condiţia umană, gândirea politică, iubirea.

5. Simone Weil – credinţă, întemeiere, frumuseţe, radicalism.

Sursă foto – https://www.ancient-origins.net/history-famous-people/aspasia-and-pericles-0018355

Cumpără »