Fotografia de portret – Curs în 5 întâlniri
 

Înainte să apară fotografia, toate portretele erau un privilegiu de conservare pentru viitor. Noua tehnologie a schimbat dramatic conceptul de portret, datorită posibilităţii multiplicării masive, iar portretistica a devenit o producţie de masă.

Portretul este opera a două persoane, fotograful şi subiectul, iar relaţia dintre ei nu poate fi trecută cu vederea. Portretul este o imagine creată din două puncte de vedere subiective: al celui care fotografiază şi al celui care este subiect. Atmosfera şi chimia dintre cei doi participanţi la proces influenţează rezultatul: fotografia făcută e o reprezentare vizuală a acestei interpretări reciproce.

Scopul portretului este să ne transmită informaţii despre personalitatea subiectului.

Temele celor 5 întâlniri de curs sunt:

1. Ce este portretul? Portretul în Istoria Artei. Studii de caz ale portretului cu exemple din pictură şi fotografie.

2. Categorii de portret: instantaneu, aranjat, formal, de cuplu, ambiental, sportiv, de copii şi de grup. Tipuri de încadrare la portret. Planuri în fotografia de portret: de ansamblu, general, întreg, american, mediu, prim plan, gross plan şi plan detaliu. Portretul în fotografia Fine Art. Portretul artistic şi glamour.

3. Alegerea fundalului şi folosirea luminii naturale în fotografia de portret. Exemple practice de folosire a luminii, alegerea fundalului, comunicarea cu subiectul şi exersarea diferitelor tipuri de încadrare. Folosirea blendei pentru direcţionarea luminii naturale.

4. Lumina artificială în fotografia de portret. Exemple practice de folosire a luminii în fotografia de interior (studio). Lumină continuă vs Flash. Difuzia şi reflexia luminii cu ajutorul echipamentelor de studio. DIY (Do It Yourself): improvizarea unui studio cu investiţie minimă pentru fotografia de portret.

5. Elemente introductive despre cum se procesează fotografia de portret cu ajutorul software-ului de specialitate: Photoshop, Camera Raw sau Lightroom.

La acest curs este necesar să veniţi cu propriul aparat de fotografiat şi să aveţi minime cunoştinţe de fotografie.

foto: unsplash.com


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!