Vă invităm marţi, 26 noiembrie, de la ora 19:00, la un nou eveniment cu Mario Barangea, unul dintre cei mai carismatici şi apreciaţi lectori ai fundatiei, doctorand al Facultăţii de Filosofie, care deţine şi un master în Studii Religioase (Tradiţii şi Texte), o licenţă şi un master în Filosofie, toate la Universitatea din Bucureşti.
De această dată, vom vorbi despre unul dintre cele mai cunoscute dialoguri ale lui Platon, scriere de maturitate, “Banchetul” – laboratorul în care se compun, cu ajutorul miturilor şi interogaţiilor, imagini ale dorinţei, ale căutărilor sufletului, ale naturii umane. Dintre toate textele lui Platon, acesta este poate cel mai armonios. Participanţii la symposion îşi urmează unul altuia în conversaţie, expunând pe rând câte o poveste despre eros, despre iubire şi felul ei. Banchetul acesta culminează cu discursul Diotimei, relatat de Socrate, cuvântare pe care o vom analiza în detaliu.
Diotima vorbeşte despre iubire, despre frumuseţe şi despre desăvârşire. O expunere concisă cu o structură aparent rigidă, discurs inspirat din riturile eleusine ale iniţierii. Pedagogie a sufletului însumată în ideea simplă a ieşirii din ignoranţă şi accederii la cunoaştere. Nimic exaltat în bine cumpănita vorbă a Diotimei, nicio cromatică a emoţiei minore, niciun sentimentalism care să încarce inutil tabloul.
Socrate ascultă şi apoi dă mai departe. Noi primim. Relaţia cu textul devine brusc una subiectivă. Îmi place să cred că acesta e modul în care filosofia începe să lucreze în noi şi sper să vă conving de asta. “Banchetul” lui Platon scoate filosofia dintre tratate, sisteme şi catedre şi o face vizibilă.
Sursă foto – https://www.nationalgeographic.com/history/history-magazine/article/ancient-greece-symposium-dinner-party