Vă invităm luni, 7 aprilie, de la ora 19:00, la un eveniment nou susţinut de prof. univ. dr. Dimitru Borţun, care va avea loc în spaţiul elegant, generos şi discret al Palatului Cesianu-Racoviţă.
Dumitru Borţun este Doctor în Filosofie şi profesor la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti – SNSPA, unde predă cursurile „Analiza discursului public”, „Etică în comunicare”, „Semiotică. Teorii ale limbajului” şi „Responsabilitate socială corporativă”, la Facultatea de Management din cadrul SNSPA, unde predă cursul de „Etică în afaceri şi responsabilitate socială corporativă”. A publicat peste 100 de studii, eseuri, articole şi interviuri în volume colective, publicaţii de specialitate şi reviste de cultură. Este membru fondator al Asociaţiei Române de Relaţii Publice – ARRP (din 1995). Adunarea Generală din 2 martie 2005 l-a ales Preşedintele ARRP, funcţie pe care a deţinut-o până în mai 2008. În prezent este Preşedintele Juriului de Onoare al ARRP. De asemenea, este membru fondator al Asociaţiei Formatorilor în Comunicare – AFCOM (din 2007).
„Democraţia este un regim politic care presupune exercitarea puterii poporului de către popor şi pentru popor. Conform lui S. M. Lipset, „capacitatea decizională este un proces la capătul căruia un grup ajunge la consens, prin discuţii, dezbateri şi analiză”. Calitatea democraţiei dintr-o ţară depinde de „capacitatea decizională” (Lipset) a poporului din ţara respectivă, care presupune nişte abilităţi: cultură comunicaţională; civilizaţia dialogului; cultură politică; gândire critică.
A gândi critic nu înseamnă a căuta nod în papură, şi nici a scoate în evidenţă doar aspectele negative ale unei realităţi sau ale unei persoane. Cel care gândeşte critic nu este „criticos”, ci analitic, raţional, corect şi imparţial. După cum se ştie, în societăţile democratice sfera publică este “… o zonă situată între societatea civilă şi stat, în care sunt garantate instituţional discuţiile critice asupra chestiunilor de interes general” (Jürgen Habermas). Aceste discuţii nu pot fi purtate de oameni fără gândire critică; astfel de oameni se vor certa, se vor jigni, se vor bate sau se vor înşela între ei, dar nu vor fi capabili de „discuţii critice” (Habermas).
În concluzie, o democraţie autentică presupune existenţa gândirii critice ca fenomen de masă; absenţa gândirii critice determină degenerarea democraţiei în demagogie, sau, aşa cum scria Mattei Dogan, într-o „democraţie mimată”. Partidele anti-sistem din zilele noastre resping acest surogat de democraţie, dar fac greşeala să arunce odată cu apa murdară, şi copilul; în loc să militeze pentru mai multă democraţie, ele propun regimuri autoritare, dictatoriale sau totalitare. Încă nu există un discurs critic, care să identifice falsurile din „democraţia mimată” (Dogan) şi să propună soluţii pentru construirea unei democraţii autentice. Una dintre soluţii este educarea în masă a gândirii critice.”
La final, vom avea o sesiune de întrebări şi răspunsuri, în cadrul căreia participanţii sunt invitaţi să adreseze întrebări lectorului.
Taxa de participare achitată pentru acest eveniment, în cazul în care nu mai puteţi participa, nu poate fi restituită, având în vedere logistica specială.
*** Vă rugăm să aveţi în vedere că la acest eveniment se vor face fotografii. Aşadar, prin înscrierea şi participarea la eveniment sunteţi de acord cu postarea acestora pe canalele noastre de social media, în scopul promovării.
Palatul Cesianu-Racoviţă se află în centrul Bucureştiului şi în vecinătatea celor mai importante repere culturale ale oraşului: Ateneul Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Biblioteca Central Universitară.
O clădire cu o istorie fascinantă este redată astăzi unei funcţii nobile: aceea de a adăposti opere de artă şi o activitate dedicată dezvoltării pieţei româneşti de artă, şi anume Galeria Artmark.
Sursă foto – https://www.pexels.com/photo/light-black-and-white-sport-black-6693152/