Geţii lui Burebista şi lumea lor
 

Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de marţi, în intervalul 19:00-21:00.

Date desfăşurare curs: 10 şi 17 decembrie.

***Vă rugăm să menţionaţi la înscriere dacă doriţi să participaţi fizic sau online.

Cei care aleg să participe online vor primi cu o zi înainte de data începerii un link cu ajutorul căruia vor accesa cursul pe Zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. 

În prima lună de iarnă vă invităm la un curs de excepţie despre geţi, sciţi, celţi şi alte neamuri care au trăit pe teritoriul României (şi nu numai) înainte de epoca clasică dacică. Dacă i-aţi fi întrebat pe dacii lui Decebal cine sunt strămoşii lor, oare ce ar fi răspuns? În cultura populară, cele 6-7 secole care au precedat veacul şi epoca lui Decebal au fost simplist atribuite tot „dacilor”. Istoriografia comunistă a distorsionat profund înţelegerea acestor secole din istoria noastră timpurie. Va trebui să eliminăm mult „balast” ideologic pentru a putea înţelege cât mai bine ce s-a întâmplat de fapt.

„Preocuparea mea faţă de acest subiect este foarte veche, de mai bine de 20 de ani. Literatura de popularizare pe acest subiect este limitată – şi o spun cu toată modestia – la cartea publicată de mine în 2021, „Geţii şi lumea lor”. Este păcat că aceste veacuri nu sunt mai bine cunoscute şi înţelese, mai ales că interesul există. Din păcate, lipsa informaţiilor accesibile despre acele secole a fost „umplută” cu pseudo-istorie naţionalistă, aşa-numita „dacopatie”.

Vă propun un curs extrem de interesant. Veţi pleca de la cursul meu mult mai lămuriţi într-o mulţime de neclarităţi şi dileme. Vă voi povesti despre expediţia împăratului persan Achaemenid Darius la nordul Dunării, împotriva sciţilor, şi despre cum i-a înrobit pe geţii cei viteji şi drepţi. Despre Herodot, despre cum a fost afectat spaţiul dunărean de războaiele dintre perşi şi greci, şi apoi în vremea lui Alexandru cel Mare, de conflictele dintre greci şi perşi.

Vom discuta despre epoca mormintelor fastuoase din lumea tracică, aşa-zisa „epocă a prinţilor de aur”. Vom vorbi despre sciţi şi despre cum invaziile celtice din estul Europei au bulversat profund zona carpato-balcanică. Vom analiza cum au apărut dacii şi de ce ei nu sunt chiar acelaşi neam cu geţii din timpurile lui Herodot.

Vreau să discutăm şi despre culturile tracilor din Bulgaria, fără de care nu putem înţelege nici lumea celor nord-dunăreni. Cercetările arheologice din România, Bulgaria, Serbia, Grecia etc. din ultimii 30 de ani, au adus multe informaţii la lumină – cercetări foarte puţin popularizate în afara mediului academic. De asemenea, îmi doresc să dialogăm direct şi să răspund la anumite dileme punctuale. Chiar cred că acest curs va fi unul de excepţie!”

Vă aşteptăm cu drag! :)

Imagini ilustrate de Radu Oltean


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!