Cu o zi înainte de începerea cursului, toţi cei înscrişi (taxa achitată) vor primi un link, cu ajutorul căruia să acceseze cursul şi instrucţiunile de conectare la Zoom.
Cursul are loc online, zilnic: luni 31 august, marţi 1, miercuri 2, joi 3, vineri 4 septembrie, de la 19.00-21.00.
Consilierea filosofică este, printre altele, şi o alternativă terapeutică din ce în ce mai căutată. Ea se bazează pe un tip de practică filosofică ce poate lua diverse forme, toate accesibile: conversaţia tematică, introspecţia asistată, lectura creativă etc. Dar, înainte de orice, fundamentele trebuiesc relevate – acestea sunt câteva idei cardinale.
Ideile cardinale sînt cele care orientează spiritul uman, cele care îi dau acestuia direcţie şi sens. Acest curs este centrat pe istoria unor idei, noţiuni sau concepte care pot fi numite fără teama de a greşi – viziuni. Un curs despre viziuni ar putea să pară ciudat, dar nu trebuie să fim înşelaţi de aparenta inflexibilitate a unor termeni. Viziunile sunt de multe feluri. Cele despre care e vorba aici au de a face cu adaptarea şi ancorarea în liniile cele mai mari şi mai statornice ale existenţei noastre.
Care sînt aceste idei cardinale despre care cred că merită să povestim îndelung? Mai întâi de toate, tot ce vine în primul rând al cunoaşterii: adevărul, libertatea, destinul, spiritualitatea, dreptatea, virtutea, liniştea, împlinirea, simplitatea etc etc… Ne rămâne doar ca printre fiecare dintre aceste idei mai sus enumerate să întrezărim sursa a ceea ce suntem în mod real.
În acest curs am selectat câte o conjunctură, o caracteristică şi o idee pentru fiecare întâlnire. Îndeajuns ca să putem cerceta de aproape diverse exemple şi să ne putem lămuri asupra unor concluzii.
Temele întâlnirilor sunt:
1. Cunoaşterea de sine – drumul către centru, ideea de Sine.
2. Întâlnirea cu Nevăzutul – marginile lumii noastre sînt pretutindeni, ideea de Infinit.
3. Dobândirea înţelegerii – „un gând care se gândeşte pe sine”, ideea de Destin.
4. Acceptarea şi seninătatea – suntem şi/sau insulă şi/sau ocean, ideea de Realitate.
5. Mythos & Logos – natura minţii şi înţelepciunea.
sursă foto: https://iai.tv/articles/the-art-of-boredom-auid-1171