Imagini ale Paradisului în istoria religiilor
 

Există viaţă după moarte? Unde ajung sufletele celor morţi? Cum poate fi gândit Paradisul? Iată doar câteva dintre întrebările majore la care răspund în felurite moduri unele dintre cele mai vechi tradiţii religioase.

Pentru a explora o parte dintre posibilele răspunsuri, vă invit la o incursiune în istoria religiilor prin care vom încerca să „cartografiem” acest spaţiu inepuizabil de reprezentări şi idei, mituri şi credinţe. Vom discuta despre diferitele concepţii ale vieţii după moarte şi ne vom familiariza cu „geografia” lumilor de dincolo.

Pe parcursul acestui periplu fascinant, de la tărâmul sacru A’aru al vechilor egipteni, prin Casa Cântecului (a zoroastrienilor), „vizitând” apoi Sheol-ul întunecos al iudaismului, dar şi Hadesul şi Câmpiile Elizee ale grecilor antici, vom ajunge să descoperim şi grădina Edenului, de unde au fost izgoniţi primii oameni (conform tradiţiilor abrahamice), ca în final să vedem cum a fost reprezentat Paradisul ca ultimă destinaţie a sufletelor celor drepţi, ca promisiune a vieţii veşnice în creştinism şi islam.

Cursul se va constitui, aşadar, ca o călătorie, timp de trei întâlniri, într-un univers ideatic fermecător, în care vom face descinderi şi ascensiuni pentru a înţelege mai bine câteva dintre cele mai importante motive din istoria religiilor, dar şi din artă şi literatură.

Structura cursului:

1. În prima întâlnire vom discuta despre viaţa după moarte în Egiptul antic (tărâmul vieţii veşnice peste care domneşte Osiris) şi „grădina îngrădită” a zoroastrienilor ca origine a ideii de Paradis şi ne vom confrunta cu primele idei ale judecăţii sufletelor.

2. O lume a „hologramelor” sau o biruinţă a sufletului? Vom vorbi despre grădina Edenului şi lumea tenebrelor în iudaism, dar şi despre Hades şi Câmpiile Elizee în religia vechilor greci şi vom vedea cum şi-a făcut loc aici concepţia heterodoxă a reîncărnării: Gilgul şi teoria metempsihozei.

3. Învierea morţilor şi descoperirea Paradisului creştin – o topografie cu totul diferită? Sacrificiul cristic şi răscumpărarea păcatului originar ca „porţi” de intrare prin „zidul înverzit” al Paradisului. Vom vorbi şi despre grădina luxuriantă a raiului islamic (Jannah) şi despre Barzakh ca spaţiu intermediar (de la un soi de Purgatoriu la un concept al misticii sufi).

Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi  un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us. 

imagine: detaliu din Madona Sixtină de Rafael.

sursa – https://ro.wikipedia.org/wiki/Madonna_Sixtin%C4%83#/media/Fi%C8%99ier:Raffaels_Angels.jpg

 

 


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!