Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de marţi, în intervalul 19:00-21:00.
Date desfăşurare curs: 17, 24 septembrie şi 1 octombrie.
În primăvara acestui an, prestigiosul Museé d’Orsay a dedicat impresioniştilor, şi mai ales primei expoziţii a acestui grup eteroclit, o amplă retrospectivă. Vă invităm să descoperim împreună, cu ajutorul fotografiilor şi articolelor din epocă, nu doar istoria unui expoziţiei care s-a deschis în 15 aprilie 1874, în atelierul fotografului Nadar, ci şi o istorie inedită a civilizaţiei europene.
În imaginarul european, a doua jumătate a secolului al XIX-lea este asociată unei imagini complexe, ce are drept punct de plecare strălucirea culturală şi bogăţia unei lumi care îşi trăieşte cu fast apogeul, ajungând, apoi, la drama şi angoasele războaielor, crizelor şi spaimele omului modern. În acest amalgam, deopotrivă fermecător şi neliniştitor, putem zări picturi celebre, un stil de viaţă extravagant şi scandalos, romane care au încântat şi au şocat, dar şi bucuria de a trăi a unor oameni, care au încercat să treacă dincolo de spaime cu ajutorul artei.
Monet, Morisot, Pissaro, Sisley, Degas sau Renoir sunt câţiva dintre artiştii care au creat un curent estetic revoluţionar, Impresionismul, care a pus sub semnul întrebării relaţia artiştilor cu arta oficială, dar şi modul în care privim şi ne raportăm la o opera de artă. Culoarea, lumina, mişcarea şi tuşele vibrante domină căutările şi creaţiile grupului impressionist, care se interesează, dincolo de simpla redare a realităţii, la actul de a privi, în sine.
De la prima expoziţie, cea din 1874, impresioniştii nu au surprins doar natura, ci şi o umanitate în continuă mişcare, un peisaj urban şi rural care se modifică sub presiunea revoluţiei industrial şi a unor noi norme de socializare, de petrecere a timpului liber, etc. Privirea pictorului părăseşte convenţiile şi constrângerile academismului, oprindu-se asupra unor subiecte banale, la prima vedere, dar pline de sensuri ascunse şi de mesaje inedite.
Temele celor trei ateliere sunt:
1. Europa în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Avangarda europeană. Salonul Refuzaţilor şi cazul Expoziţiile impresioniştilor. Cum s-a format grupul impresionist. Critici şi susţinători.
2. Monet şi Morisot – tuşa eliberată şi experimentele privirii. Renoir – farmecul serbărilor populare.
3. Degas – imaginea multiplă a modernităţii. Lumea afacerilor, culisele operei şi cafenele obscure. Impresioniştii dincolo de mediile franceze. Colecţionari şi galerişti.
Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, vei primi un link cu ajutorul căruia vei accesa cursul pe Zoom.us.
Sursă foto: https://www.itravelwithart.com/ten-most-famous-monet-paintings/