In vizita la Teatrul Odeon, cu istoricul Georgeta Filitti
 

Va invitam simbata, 25 februarie, de la ora 11:00 sa vizitam impreuna cel mai elegant teatru bucurestean, Teatrul Odeon, si sa aflam de la doamna G. Filitti povestea locului.

În zona actuală a Teatrului Odeon se afla în sec. XVII proprietatea spătarului Dumitrache Ghica, primită ca zestre de la Maria Văcărescu. Prima atestare documentară a unei case boiereşti datează din anul 1768. În 1807 proprietatea a fost divizată prin moştenire, terenul revenind lui Costache banul.

În anul 1813 Ioan Caragea a închiriat proprietatea Ghica pentru a instala Curtea domnească. Ulterior, Caragea a închiriat şi casa Slătineanu folosită pentru divanul domnesc (aflată pe locul actualului imobil Capşa, inclusiv clădirea de pe Calea Victoriei 38). Statutul de Curte domnească a fost menţinut până în anul 1825. Curtea domnească a lui Caragea cuprindea, după diferite descrieri, reşedinţa – fosta casă Ghica – şi anexele: grajduri în zona dinspre str. Academiei şi către sud (pe actualul corp al hotelului Majestic).

Casele Ghica au fost cumpărate în 1860 de Nicolae Lahovary, familia menţinându-şi proprietatea până la naţionalizarea din 1948.

Procesul de modernizare a Căii Victoriei a afectat şi proprietatea Lahovary. În locul rezidenţei de lux – devenită caducă, terenul a fost utilizat pentru noi funcţiuni. Casa Ghica a fost închiriată pentru instituţii sau comerţ: Clubul tinerimii, Partidul Naţional de peste Carpaţi, Societatea Mercur, berărie şi bodegă importantă etc.

O intervenţie mai importantă a fost vânzarea (sau închirierea) a două parcele de pe latura de nord unde a fost construit, către Calea Victoriei, un imobil în care are sediul, în perioada interbelică, celebra gazetă L’Independance Roumaine (la al cărui etaj au avut loc reprezentaţiile lui Lumière) şi magazinul de muzică Orfeu.

Restructurarea majoră a proprietăţii s-a produs la începutul sec. XX. Din iniţiativa lui Emil Lahovary, arhitectul Grigore Cerchez a conceput un ansamblu arhitectural de anvergură: Teatrul Comedia situat pe latura dinspre str. Academiei, dar cu faţada orientată către Calea Victoriei, flancat de două corpuri laterale, către nord magazine şi apartamente şi către sud, Hotel Majestic. Teatrul a fost inaugurat pe 25 decembrie 1911 urmat de aripile laterale independente – Hotel Majestic şi corpul nordic cu apartamente şi magazine, configurând astfel cele două pasaje.

In 12 decembrie 2011 Teatrul Odeon a sarbatorit 100 de ani de la primul spectacol jucat pe scena sa.

Informatiile si fotografia sint preluate de pe site-ul Teatrului Odeon.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!