Dacă te-ai întrebat vreodată de unde proveneau cele mai frumoase bijuterii care au aparţinut reginei Elisabeta Carmen Sylva, reginei Maria sau reginei-mamă Elena şi care a fost soarta lor de-a lungul timpului, te aşteptăm să povestim împreună, în elegantul spaţiu al Galeriilor Artmark, în superbul Palat Cesianu-Racoviţă, care începând cu 23 februarie va găzdui o licitaţie impresionantă de bijuterii.
Dincolo de frumuseţea lor, de valoarea lor pur estetică şi de piaţă, bijuteriile au o multitudine de semnificaţii şi sunt purtătoarele unor mesaje influenţate de cutume, de protocol, de percepţie vizuală, precum şi de definirea unor imagini simbol ale persoanei care le poartă. În plus, bijuteriile oferite pe tot parcursul vieţii unei suverane constituie o carte de vizită a descendenţei sale şi, în acelaşi timp, un cod al puterii în proximitatea căreia se situa regina. O parte dintre bijuteriile unei regine sunt primite ca moştenire de familie, la botez, aniversări, unele sunt oferite în cadrul ritualului „corbeille de mariage” (cadouri de căsătorie trimise de logodnic viitoarei soţii), altele provin din diferite solemnităţi sau sunt daruri oferite pur şi simplu de-a lungul vieţii.
Prelegerea este o invitaţie în lumea fascinantă a lui Massin, Cartier, Fabergé sau Falize, în cea a bijuteriilor victoriene sau Art-Nouveau. Povestim despre provenienţa bijuteriilor reginelor, despre semnificaţia lor, despre valoarea pe care au avut-o, despre tehnicile în care au fost realizate, despre pietrele preţioase din monturi – diamante, safire, rubine, perle etc – şi despre soarta pe care aceste bijuterii au avut-o după moartea suveranelor. Reconstituim – pornind de la jurnale, scrisori, lucrări de specialitate, presa timpului, fotografii, tablouri – istoria şi povestea celor mai frumoase piese de podoabă care au aparţinut acestora.
Mergem împreună pe firul istoriei şi descriem tiarele, colierele, brăţările şi alte piese de podoabă pe care reginele României le-au purtat atunci când reprezentau casa regală a României şi cu care s-au lăsat fotografiate sau pictate. Cine le-a moştenit? Unde şi ce anume mai putem admira azi? Care au fost casele de licitaţii în care au fost expuse? – sunt câteva dintre întrebările asupra cărora ne vom opri în cadrul întâlnirii.
Vă invit la o poveste despre coroane, tiare, coliere, brăţări, broşe şi inele despre care a curs multă cerneală de-a lungul timpului. Le vom urmări istoria, casele în care au fost create şi proprietarii la care au ajuns.
Palatul Cesianu-Racoviţă se află în centrul Bucureştiului şi în vecinătatea celor mai importante repere culturale ale oraşului: Ateneul Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Biblioteca Central Universitară.O clădire cu o istorie fascinantă este redată astăzi unei funcţii nobile: aceea de a adăposti opere de artă şi o activitate dedicată dezvoltării pieţei româneşti de artă, şi anume Galeria Artmark.